KAPILARNO...

Sigurne glasove DPS-a broje šefovi mjesnih zajednica

“Na terenu vam niko tako dobro ne može raditi za interese i ostvarenje vlasti, kao onaj koga na taj način izaberete"
55 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2012. 16:28h

Zahvaljujući odredbi koja gradonačlniku daje isključivo pravo da bira predsjednike, na čelu većine mjesnih zajednica u Podgorici sjede provjereni kadrovi Demokratske partije socijalista (DPS).

Po tom osnovu podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša mjesne zajednice kontroliše preko partijskih kolega, koji su istovremeno i na čelnim funkcijama mjesnih odbora partije.

Da se u upravljanju mjesnim zajednicama predsjednici vode stranačkim interesima, umjesto brige za sve mještane, ukazale su i nedavne optužbe mještanke Ponara Aleksandre Klikovac da se u toj mjesnoj zajednici dijele besplatni udžbenici po partijskoj liniji. Ona je prije deset dana optužila čelnike MZ Ponari-Vukovci da su partijskim kolegama i simpatizerima u tom dijelu Zete dijelili besplatne udžbenike namijenjene korisnicima socijalne pomoći.

Predsjednik kluba odbornika Socijalističke narodne partije (SNP) u Skupštini Podgorice Vladimir Vujović tvrdi da gradska uprava određuje čelnike MZ na osnovu Odluke o mjesnim zajednicama, donesene prije 17 godina. Iako je kao prelazna odredba donesena, u vrijeme jedinstvenog DPS-a, Odluka se nije mijenjala iako je u međuvremenu donesen Zakon o Glavnom gradu i izmijenjen Zakon o lokalnoj samoupravi.

Donošenje nove odredbe se izbjegava, tvrdi Vujović, da bi se sačuvao partijski monopol u svim dijelovima grada

Donošenje nove odredbe se izbjegava, tvrdi Vujović, da bi se sačuvao partijski monopol u svim dijelovima grada.

“Na terenu vam niko tako dobro ne može raditi za interese i ostvarenje vlasti, kao onaj koga na taj način izaberete. Sa tim ljudima možete da imate komunikaciju prilagođenu vašim potrebama. Možete da ih stimulišete, angažujete i ostvarujete političku prednost kroz tu namjesničku funkciju”, smatra Vujović.

"Rano za promjene"

Samo površnim pogledom na spisak predsjednika MZ može se utvrditi da su na čelu Donje Gorice i Proletera kolege gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše iz Glavnog odbora DPS. To su sekretar podgoričkog odbora DPS-a, nekadašnji šef Komunalne policije Miomir M. Mugoša i direktor PIO, nekadašnji pomoćnik ministra finansija za trezor Dušan Perović.

Odbornik DPS-a u podgoričkom parlamentu Andrija Čađenović je na čelu MZ Konik, dok je MZ “Vranj” odbornik DPS-a u Skupštini Gradske opštine Tuzi Radovan Nikčević.

Članom 33 Odluke o mjesnim zajednicama precizirano je da predsjednik opštine do samoorganizovanja mjesne zajednice imenuje privremene organe, odbor mjesne zajednice i predsjednika odbora i da do samoorganizovanja treba izabrati odbore i njegove predsjednike.

Podsjećajući da Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da u mjesnoj zajednici građani učestvuju u odlučivanju pri ostvarenju lokalnih potreba i interesa u oblastima uređivanja naselja, Vujović ističe da Mugoša uzurpira građanima to pravo.

“Pitao sam da li se krenulo sa promjenama, a oni kažu da je još rano. Pa rano, jer dok ne prođu izbori neće to da rade. Sva naša zalaganja, koja imaju utemeljenje u Ustavu i zakonu da se akt iz doba socijalističkog upravljanja promijeni, odbijaju”.

"Kontrola" na dan izbora

Javna je tajna da mjesne zajednice u Podgorici važe za neformalne partijske ćelije zadužene za praćenje političkog raspoloženja u oblasti koju pokrivaju i usmjeravanje državne pomoći partijski podobnima.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” upućenih u funkcionisanje mjesnih odbora DPS-a, predsjednici MZ vode evidenciju “sigurnih glasova”, na dan izbora kontrolišu da li su svi provjereni birači izašli na glasanje a na osnovu partijskih interesa određuju se i prioriteti u MZ.

To u praksi znači da šefovi MZ, na osnovu političke pripadnosti mještana, odlučuju koje ulice treba asfaltirati, kome treba pomoći prilikom zapošljavanja ili rješavanja problema za koje je nadležna gradska uprava.

Da DPS zloupotrebljava upravljačku infrastrukturu u Podgorici pokazao je i izvještaj podgoričkog odbora te partije u kojem se navodi da je Kancelarija za saradnju sa mjesnim odborima, za pola godine primila 1.400 zahtjeva za posao ili socijalnu pomoć. Ta Kancelarija je, kako se navodi, zaposlila 140 osoba, a za pola godine podijeljeno je oko dvije hiljade prehrambenih paketa socijalne pomoći.

Odbornik DPS-a u podgoričkom parlamentu Andrija Čađenović tvrdi da na čelo MZ Konik nije izabran zbog partijske pripadnosti. On tvrdi da je za predsjednika te MZ izabran na zboru građana prije četiri godine.

“Trudim se da MZ Konik bude dobar servis između potreba stanovnika i organa glavnog grada. Mjesna zajednica ima plan i program, a svi zahtjevi građana koji stižu se istog ili narednog dana šalju određenom Sekretarijatu, organima grada ili gradonačelniku. Sa Glavnim gradom imamo dobru saradnju”, tvrdi Čađenović.

Mugoše dobro sarađuju na svim nivoima

U Sekretarijatu se još konsultuju

Sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Mišela Manojlović tvrdi da se intenzivno radi na radnoj verziji odluke o MZ i da se privode kraju pripreme za postupak prethodnog konsultovanja građana.

Narednih dana će, kako je navela, početi anketiranje građana, radi utvrđivanja njihovih potreba, stavova i interesa po pitanjima koja su predmet uređivanja ove odluke.

“Nakon obrađenih i prevedenih odgovora, sačiniće se izvještaj o rezultatima konsultovanja, ugraditi u radnu verziju sve primjedbe koje su u skladu sa zakonom i nakon utvrđivanja nacrta početi postupak javne rasprave”, kazala je Manojlović.

Nikčević ljut na opštinu, Miomir M. Mugoša ćuti

Čađenović nije jedini funkcioner vladajuče stranke na čelu mjesne zajednice, pa tako MZ Donja Gorica upravlja sekretar podgoričkog odbora DPS-a Miomir M. Mugoša, Predsjednik MZ “Vranj” odbornik DPS-a u Skupštini Gradske opštine Tuzi Radovan Nikčević tvrdi da mu odbornička funkcija ne pomaže u vođenju te mjesne zajednice.

“Ja sam dosta ljut, jer prostorijama naše mjesne zajednice nijesam zadovoljan. Objekat je pod pločom, zimi je hladno, a ljeti pakao... Opština nam ponešto odobrava, ali mi tražimo izgradnju novog objekta”, kazao je Nikčević, navodeći da su mu u GO Tuzi obećali 20.000 eura za izgradnju novih prostorija.

“Postoji mogućnost da se prostorija sruši i da se započnu radovi u ovoj, a da se završe u narednoj godini. Svaka manja mjesna zajednica ima adekvatan objekat, a mi sa 4.000 stanovnika i 1.300 birača, takav objekat nemamo”.

Dok Nikčević tvrdi da u rukovodstvu njegove mjesne zajednice ima i predstavnika SNP i Bošnjačke stranke, nekadašnji načelnik Komunalne policije Miomir M.Mugoša nije odgovorio na pitanja “Vijesti”, koja su mu na njegov zahtjev, poslata u pisanoj formi.

Galerija

Preporučujemo za Vas