Javni servis za izborne reklame traži 300 hiljada

RTCG je po zakonu dužna da obezbijedi besplatno predstavljanje podnosilaca izbornih lista
61 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2012. 07:29h

Iako je Radio-televizija Crne Gore (RTCG) po zakonu dužna da obezbijedi besplatno predstavljanje podnosilaca izbornih lista, Savjet RTCG je menadžmentu predložio da za finansiranje političkog marketinga zatraži pomoć Vlade i parlamenta.

Politički marketing za predstojeće parlamentarne i predsjedničke izbore bi, prema procjeni menadžmenta te medijske kuće, koštao oko 300 hiljada eura, a svaki podnosilac izborne liste će svakodnevno imati tri minuta i deset sekundi besplatnog reklamiranja.

Takva zakonska obevaza, prema mišljenju generalnog direktora RTCG Rada Vojvodića, predstavlja gušenje Javnog servisa i pretvara ga u oglasnu tablu političkih partija. On je, na jučerašnjoj sjednici Savjeta RTCG, podsjetio da je prihod te medijske kuće za posljednja četiri mjeseca iznosio 945 hiljada, koliko je ukupno prihodovano prošle godine.

"Kada sam došao na ovu poziciju, računao sam na novac od kampanje, a bićemo u minusu 500-600 hiljada...“, kazao je Vojvodić i dodao da „zbog toga na kraju godine ne može da odgovara za biznis plan“

"Neće biti marketing prije dnevnika, mi ćemo ga raspoređivati", kazao je on, na što je iz Savjeta prokomentarisao: "Dajte ga ujutro."

Direktor RTCG je istakao da će zbog ovakvog rješenja izgubiti komercijalni marketing, da su razbili programsku šemu, a nije im data mogućnost da „prodaju prostor prije dnevnika“.

"Kada sam došao na ovu poziciju, računao sam na novac od kampanje, a bićemo u minusu 500-600 hiljada...“, kazao je Vojvodić i dodao da „zbog toga na kraju godine ne može da odgovara za biznis plan“.

Nova predizborna kampanja će početi besplatnim reklamiranjem partija, koje su, prema Vojvodićevim riječima, i dalje dužnici državne televizije. On je u obraćanju članovima Savjeta podsjetio da PzP duguje preko 64 hiljade i 700 eura, SNP preko 73, a Srpska narodna stranka preko 23 hiljade, zbog čega je član Savjeta Veselin Vujadinović predložio da se od partija zatraži da izmire svoja dugovanja.

„Kreditno smo se zaduživali, vraćali novac, došli smo u zelenu zonu što se tiče finansija, a sad ćemo se vratiti u crvenu“

„Kreditno smo se zaduživali, vraćali novac, došli smo u zelenu zonu što se tiče finansija, a sad ćemo se vratiti u crvenu“, kazao je predsjednik Savjeta RTCG Dušan Simonović i napomenuo da u regionu ne postoji praksa besplatnog političkog marketinga na državnim televizijama.

Iako se državna televizija muči sa finansijama, Vojvodić se članovima Savjeta pohvalio da je sindikatu dao 2500 eura koje su namijenjene za kupovinu knjiga djece 50 zaposlenih.

Usvajanjem pravilnika o izvještavanju u toku predizborne kampanje za parlamentarne i lokalne izbore, a koji će naknadno biti objavljen na sajtu TVCG, Javni servis se obavezao da će objektivno informisati javnost kako bi glasači mogli da izvrše adekvatan izbor.

Galerija

Bonus video: