Gošović pozvao Vladu da raspusti SO Andrijevica

"Ministarstvo ne vrši nadzor nad zakonitošću rada organa lokalne samouprave u Andrijevici"
67 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2012. 14:07h

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Neven Gošović pozvao je Vladu da bez odlaganja preduzme mjere na pokretanju odgovarajućeg postupka koji prethodi raspuštanju SO Andrijevica, kako bi se u skladu sa zakonom obezbijedilo funkcionisanje opštine i ostvarivanje sloboda i prava građana tog grada.

Gošović je na konferenciji za novinare kazao da je SNP uputio zahtjev predsjedniku Vlade Igoru Lukšiću o pokretanju odgovarajućeg postupka u toj opštini.

On je istakao da iz do sada donesenih presuda Upravnog suda proizilazi da je Veselin Radenović na nezakonit način razriješen dužnosti predsjendika SO Andrijevica prije isteka mandata, da je Zvonko Vuković od 22. jula 2011. na nezakonit način vršio dužnost predsjendika SO i da je Srđan Mašović od 29. septembra 2011. na nezakonit način vršio poslove predsjednika SO Andrijevica.

Nekadašnji predsjednik Opštinskog odbora SDP Veselin Radenović i nosilac liste te partije na lokalnim izborima u Andrijevici 2010.godine, sklopio je tada postizborni savez sa koalicijom „Bolja Andrijevica-Bolja Crna Gora“, te je jedini odbornički mandat SDP, koji je njemu pripao, odlučio o formiranju lokalne vlasti u tom gradu.

"Ministarstvo ne vrši nadzor nad zakonitošću rada organa lokalne samouprave u Andrijevici"

"U opštini Andrijevica ne postoji izabrana ili imenovana osoba koja bi u skladu sa zakonom, mogla vršiti poslove iz nadležnosti predsjednika opštine, kao nosioca izvršne vlasti. Zaprepašćujuća je činjenica da nadležno Ministarstvo ne vrši nadzor nad zakonitošću rada organa lokalne samouprave u toj opštini, a da Vlada ne preduzima mjere na koje je Ustav i zakon obavezuju", ocijenio je Gošović.

On je poručio da bi svako dalje tolerisanje ovakvog stanja u opštini Andrijevica „predstavljalo krajnje neodgovoran odnos Vlade Crne Gore prema obavezama utvrđenim Ustavom i zakonom, kao i prema poštovanju sloboda i prava građana Andrijevice“.

Poslanik SNP-a i bivši predsjednik opštine Andrijevica Veselin Bakić kazao je da novca u toj opštini ima za nadoknade funkcionerima koji su nezakonito imnenovani, a zapošljeno je i oko 40 službenika po partijskoj liniji i metodama nepotizma.

Nijesu se bavili evidencijom

Gošović nije mogao da precizira koliko je članova te partije pristupilo Demokratskom frontu(DF), jer se u toj partiji "nijesu ni bavili tom evidencijom".

" SNP je dobrovoljna politička organizacija građana koji su članovi njene partije. U SNP se doborovoljno ulazi i iz njega se dobrovoljno i istupa. Svakako da oni članovi SNP-a koji se uključe u drugu izbornu listu druge političke partije ili koalicije, tim činom čine svojevrstan vid istupanja iz SNP-a i time napuštaju SNP", kazao je Gošović odgovarajući na pitanja novinara.

"Sada je rano govoriti o rasporedu određenih funkcionera SNP-i i drugih članova na listi"

On je kazao da se SNP u svojoj prošlosti nikada nije pokretala postupak isključenja nekog člana partije, te neće to činiti ni ovoga puta.

Gošović je kazao da će nakon okončanja predizbornih aktivnosti u mjesnim organizacijama i opštinskim odborima gdje se i predlažu kandidati za poslanike za izbornu listu , glavni odbor na sjednici, planiranoj za 16.septembar, donijeti odluku o utvrđivanju izborne liste SNP-a za predstojeće izbore.

"Sada je rano govoriti o rasporedu određenih funkcionera SNP-i i drugih članova na listi", kazao je Gošović.

Galerija

Bonus video: