DPS, SDP i LP se načelno dogovorili o koaliciji u Budvi

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, SDP će u budućoj vlasti ponovo dobiti potpredsjedničko mjesto u izvršnoj vlasti, koje je i imala nakon lokalnih izbora 2005. godine
78 pregleda 3 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Arhiva Vijesti
Opština Budva, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.09.2012. 17:54h

Koalicija Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP), na predstojećim lokalnim izborima u Budvi, načelno je dogovorena, potvrdili su „Vjestima“ lideri lokalnih odbora DPS-a i SDP-a Boro Lazović i Mihailo Đurović.

Nakon nekoliko međusobnih razgovora stari, odnosno novi koalicioni partneri dogovorili su i raspodjelu fotelja u budućoj lokalnoj vlasti.

Za sada, kako stvari stoje, ostaje još da se definišu neke pojedinosti, nakon čega će tri partnera potpisati koalicioni sporazum, kojim će biti i ozvaničena koalicija u Budvi. Očekuje se da predizborna kampanja startuje već polovinom septembra, a Budva je grad u Crnoj Gori u kome će odmjeriti snage na lokalnom nivou nove partije i koalicije, koje su zaključene na državnom niovu.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, SDP će u budućoj vlasti ponovo dobiti potpredsjedničko mjesto u izvršnoj vlasti, koje je i imala nakon lokalnih izbora 2005. godine.

Koalicija DPS–SDP je nadmoćno osvojila vlast 2005. godine, da bi 2009. oborila i rekord, osvajajući čak 73 odsto glasova izašlog biračkog tijela

Međutim, tadašnji njen kandidat Jovo Zenović, podnio je ostavku, nakon čega ta partija više nikada nije popunila to mjesto. Nakon izbora 2009. godine SDP–u su pripala dva glavna opštinska sekretarijata i to za finansije i pravnu zaštitu.

Kako sada stvari stoje, manji koalicioni partner će se odreći jednog sekretarskog mjesta, ali će dobiti u zamjenu opštinsku službu da njome rukovodi. Kada je riječ o novom koalicionom parnteru LP Andrije Popovića, ona je izuzetno zainteresovana za resor inspekcijskih poslova.

Lazović je juče kazao „Vijestima“ da još nije dogovoreno ko će biti nosilac liste, ne želeći da precizira ni ko je eventualni kandidat koji će predvoditi koaliciju na jednom od najtežih lokalnih izbora u posljednje dvije decenije.

Podsjećamo da je koalicija DPS–SDP nadmoćno osvojila vlast 2005. godine, da bi 2009. oborila i rekord, osvajajući čak 73 odsto glasova izašlog biračkog tijela.

U budvanskom parlamentu je imala ukupno 23 odbornika, od kojih je 20 pripadalo DPS-u, a tri manjem koalicionom parnteru. Liberali su u parlamentu imali jedno odborničko mjesto.

Bonus video: