Žižić: Nisam 2005. napustio SNP zbog ideoloških sukoba

Moj sukob sa članovima rukovodstva nije bio ni ideološki ni intelektualni ni nacionalni, već čisto tehnički
66 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2012. 07:12h

Nekadašnji funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP) Zoran Žižić kazao je da nikada nije tražio raskol u toj stranci, navodeći da sa stranačkim rukovodstvom nije imao ideoloških problema. On je reagujući na tekst “Lideri kalkulišu, birači sluđeni”, objavljenom u “Vijestima”, rekao da nikada nije pozivao na napuštanje članstva u SNP-u.

"Moj sukob sa članovima rukovodstva nije bio ni ideološki ni intelektualni ni nacionalni, već čisto tehnički. Nisam mogao da vjerujem da se problem rješava stvaranjem novog, još većeg, i da opozicija, ako ne može u jednoj koloni na izbore, ne treba da ide ni u dvije, već u tri ili više njih. Tu praksu nikad nisam podržavao niti mogao da sprovodim. Samo znam da Crna Gora gori od potrebe da se politička scena promijeni i opameti. A o ideologiji možemo da pričamo pod šljivom, u hladovini”, tvrdi Žižić.

Žižić, kako je kazao, i sada misli da je Miloševićevo izručenje bilo nepravedno i neopravdano. "Žao mi je što nijesam mogao da to spriječim, a veoma sam ponosan što životnoj drami tog čovjeka ni malo nisam doprinio"

"Žao mi je što nijesam mogao da to spriječim, a veoma sam ponosan što životnoj drami tog čovjeka ni malo nisam doprinio. Znam i da su mnogi u DOS-u, posebno predsjednik Vojisav Koštunica, imali razumijevanja za moj politički, pravni i lični stav prema ovom problemu. To je već tužna istorija sa posljedicama koje sam želio da spriječim”.

Žižić je istakao da je u unutarstranački sukob sa Bulatovićem ušao zbog politike koju je tadašnji lider SNP-a vodio pred referendum 2006. godine. On je pojasnio da je do razlaza između njega i Bulatovića došlo zbog namjere bivšeg šefa SNP da izazove vanredne lokalne izbore u opštinama u kojima je SNP imao vlast. Žižić kaže da je tada smatrao da će na ponovljenim izborima SNP loše proći i time poljuljati referendumske šanse.

Žižić ističe da se u Pokret za evropsku zajedničku državu SiCG uključio nakon Bulatovićevog pristanka na sporazum sa Havijerom Solanom prema kojem je za referendumsku pobjedu dovoljna podrška 55 odsto izašlih građana.

“Taj poklon naveo me je da se uključim u formiranje Pokreta i vodim kampanju izvan Bloka za zajedničku državu, jer sam shvatio da ovakvo povlačenje pred suverenistima vodi samo u jednom pravcu – a to je ovo demokratijom neobojeno mesto. Suvereno, ali nezgodno”, tvrdi Žižić.

Bonus video: