Marović bi sa SDP-om, Boro Lazović protiv

Osim Marovića, koalicioni nastup sa SDP-om zagovara i predsjednik Opštine Lazar Rađenović
237 pregleda 13 komentar(a)
Boro Lazović, Svetozar Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Boro Lazović, Svetozar Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.08.2012. 15:04h

Rukovodstvo budvanskog DPS-a je podijeljeno povodom pitanja da li na lokalne izbore, 14. oktobra, treba izaći treći put zaredom u ovoj deceniji u koaliciji sa SDP-om ili nastupiti odvojeno.

Prema informacijama “Vijesti”, potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović smatra da treba ići zajedno kako ne došlo do rasipanja glasova. Marović je, takođe, i u Predsjedništvu DPS-a bio jedan od najvećih zagovornika koalicije sa socijaldemokratama na državnom nivou.

Osim Marovića, koalicioni nastup sa SDP-om zagovara i predsjednik Opštine Lazar Rađenović.

Na drugoj strani, šef budvanskog DPS-a Boro Lazović je stava da treba izaći odvojeno. Lazoviću ide u prilog to što je posljednje istraživanje javnog mnjenja, koje je obavio Damar za potrebe DPS-a u Budvi tokom jula, pokazalo da čak 78,9 odsto odsto birača te partije nije za savez sa strankom koju vodi Ranko Krivokapić.

Lazović je u više navrata u proteke dvije godine tražio preispitivanje koalicije, uglavnom nakon što je manji koalicioni partner ostajao uzdržan ili glasao protiv izglasavanje nekoliko bitnih skupštinskih odluka koje su se odnosile na prodaju zemljišta.

Prema informacijama “Vijesti”, prvi sastanak dva dosadašnja koaliciona partnera održan je prije nekoliko dana. SDP je tražio da im u budućoj vlasti pripadne mjesto šefa lokalnog parlamenta ili potpredsjendika opštine. Odgovor iz DPS-a prema informacijama Vijesti još nije stigao.

Novi partner LP traži dva odbornička mandata, kao i upravljanje inspekcijskim službama u gradu.

Posebna računica za Budvu

Zbog brojnih afere koje su potresale Budvu u proteklih godinu dana, iz centrale DPS-a stigao je dekret da svaki od 115 članova opštinskog odbora u tom gradu napiše 50 imena sigurnih glasača za koje može garantovati da će na predstojećim lokalnim izborima glasati za njih, dok članovi Izvršnog odbora OO DPS-a imaju zadatak da dostave spisak sa 100 imena, potvrdilo je Vijestima nekoliko članova budvanskog odbora.

Nakon što budu prikljupljeni spiskovi, na jednom mjestu će se naći oko 5.500 potencijalnih glasača. Poslije čišćenja spikova od „duplih imena“ u budvanskom DPS-u računaju da mogu imati oko 3.500 tipovanih birača.

Imajući u vidu da u Budvi glasa oko 14 hiljada birača, te da je obično izlaznost od 70 odsto, DPS-u je potrebno oko 5.500 sigurnih glasova za apsolutnu većinu. To je pristup koji se razliku od prakse DPS-a.

Izvor iz vrha DPS-a, koji je kazao da nije upućen u taj zahtjev budvanskom odboru, naveo je da mjesni odbori ili eventualno mjesni štabovi, ako mjesni odbor obuhvata više biračkih mjesta, dostave centrali brojčane podatke o sigurnim biračima na osnovu čega prave projekciju izbornog rezultata.

U Budvi je i novi koalicioni partner, LP dostavio DPS-u svoj spisak od oko 300 sigurnih birača, što je dovoljno za jedno odborničko mjesto u parlamentu. Prema informacijama Vijesti, najjača partija je i od SDP-a zatražila da joj dostavi svoj spisak sigurnih birača.

Bonus video: