DPS: O švercu pred svake izbore

"Matrica je ista, tajming se poklapa sa ranijim pokušajima, kao i transmiteri pompeznih, ali netačnih navoda"
62 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2012. 16:17h

To što je njemački časopis "Augsburger algemanie", ocijenio da bi se šef DPS-a Milo Đukanović mogao vratiti na mjesto premijera ili predsjednika države kako bi obezbijedio međunarodni imunitet, u vladajućoj partiji ocjenjuju kao pokušaj aktuelizovanja “zarđale konstruisane duvanske afere” u susret parlamentarnim izborima.

“Indikativno je medijsko aktuelizovanje davno zarđale konstruisane duvanske afere, baš uoči parlamentarnih izbora", kazao je “Vijestima” portparol DPS-a Časlav Vešović. On je naveo da u DPS-u ne komentarišu "policijske istrage i sudske procese, pa ni one koji se vode u stranim državama".

"Matrica je ista, tajming se poklapa sa ranijim pokušajima, kao i transmiteri pompeznih, ali netačnih navoda. Ni ovaj pokušaj neće uspjeti, jer ne postoji ni politička, ni medijska alhemija kojom se laž pretvara u istinu", dodao je Vešović.

U tekstu "Duvanska mafija Balkana", njemačkog dnevnika "Augsburger algemanie", ocijenjeno je da bi se predsjednik DPS-a mogao vratiti na državnu funkciju kako bi obezbijedio imunitet u slučaju ponovnog pokretanja sudskog procesa zbog afere sa švercom cigareta.

Uticijani dnevnik navodi da bi nakon hapšenja Srećka Kestnera, jednog od aktera duvanske afere, pozicija Đukanovića mogla biti ozbiljno ugrožena, ako se Kestner “pred njemačkim sudom bude raspričao”. Navodi se i da bi u tom slučaju za dominantnog političara Crne Gore “bilo od koristi da ponovo uživa imunitet”. Predsjednik PzP Nebojša Medojević, potpredsjednik Nove Slaven Radunović i funkcioner SNP Vuksan Simonović nijesu željeli da komentarišu navode "Augsburger algemanie".

Strana štampa sve češće piše o ovakvim stvarima

Povratak Mila Đukanovića na neku od državnih funkcija koja garntuju međunarodni imunitet je scenario koji je moguć, ocijenio je juče funkcioner Pozitivne Dritan Abazović. U izjavi „Vijestima“ on kaže da zabrinjava činjenica da se kroz međunardonu štampu sve više i više provlače teze o povezanosti ljudi sa međunarodnih potjernica sa visokim zvaničnicima i javnim ličnostima u Crnoj Gori.

Abazović kaže da se ne bi bavio spekulacijama, te da je svaki scenario moguć i da povratak Đukanovića na scenu zbog imuniteta ne bi unaprijed trebalo eliminisati kao mogućnost.

„Najvažnije je da u Crnoj Gori konačno zavlada politička volja koja će omogućiti profesionalizam i nezavisnost javnih institucija, jer su one jedini garant koje mogu staviti pečat na ovakave priče i otkriti ono što odgovara istini. Jasno je da su državi pod hitno potrebne institucije koje su spremne da odgovore na sve zahtjeve građana, naročito one koje se odnose na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i na taj način uspostavi sistem koji je nepristrasan i koji će ovakave ili slične navode rasvjetliti u kratkom roku i na taj način suziti prostor za svaku sumnju i senzacionalizam", smatra on.

Galerija

Bonus video: