Đukanoviću treba imunitet ako Kestner progovori

Njemački dnevnik navodi da je švercom cigareta balkanska mafija napravila poreski gubitak zapadnim državama od najmanje 10 milijardi
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2012. 15:24h

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović mogao bi se vratiti na mjesto premijera ili predsjednika države kako bi obezbijedio imunitet u slučaju ponovnog pokretanja sudskog procesa zbog afere sa švercom cigareta, ocjenjeno je u tekstu nejmačkog dnevnika “Augsburger algemaine”. U tekstu “Duvanska mafija Balkana” uticajni dnevnik iz njemačke pokrajine Bavarske navodi da bi Đukanovićeva pozicija mogla biti ugrožena nakon hapšenja Srećka Kestnera, jednog od aktera duvanske afere.

“Đukanović koji poslije ostavke vuče konce iz pozadine, prije neki dan iznenadio je sve najavom da će biti na čelu izborne liste vladajuće koalicije. Moguće objašnjenje je da ako se Srećko Kestner pred njemačkim sudom bude raspričao i teretio Đukanovića, onda bi za dominantnog političara Crne Gore bilo od koristi da ponovo uživa imunitet, bilo kao premijer ili predsjednik države”, navodi se u tekstu Holgera Sabinski-Volfa.

Kestner je uhapšen krajem jula u Bosni i Hercegovinia, po potjernici Interpola iz Visbadena, nakon čega mu je određen ekstradicioni pritvor. Kestner u Bosni trenutno čeka izručenje Njemačkoj koja ga traži zbog prekršaja zakona o spoljnjoj trgovini.

On je svojevremeno imao značajnu ulogu u švercu cigareta, o čemu je nekoliko godina kasnije javno govorio. Pred specijalnim sudom u Beogradu bio je zaštićeni svjedok u sudskom procesu koji je vođen protiv duvanske mafije.

Njemački dnevnik navodi da je švercom cigareta balkanska mafija napravila poreski gubitak zapadnim državama od najmanje 10 milijardi eura. Navodeći tvrdnje šefa carine u Lindau Gintera Hermana, “Augsburger Algemaine” ističe da je Đukanović švercerima darivao Crnu Goru kao bazu za operacije i zato dobio gomilu para.

Dnevnik navodi da predsjednik DPS-a zbog toga nikada nije izveden pred sud jer je zapad podržavao njegove namjere da se osamostali od Beograda i izgradi demokratsku zemlju. Po istom prinicipu, navodi dnevnik, Zapad je podržavao i pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića, ističući da je sprski premijer dugo bio pod sumnjom da je na vlast došao uz pomoć novca od šverca duvana.

Protiv Đukanovića je bila podignuta optužnica za "organizovani kriminal i šverc cigareta", koju je podiglo tužilaštvo u Bariju. To Tužilaštvo je, poslije deset godina istrage, "arhiviralo" optužnicu protiv bivšeg premijera jer je imao diplomatski imunitet. Italijanski tužilac za borbu protiv mafije Đuzepe Šelzi, koji zastupa optužbe za međunarodni šverc cigareta, rekao je prošle godine da će tamošnji pravosudni organi odlučiti šta će biti sa optužbama protiv Đukanovića.

Analizirajući rezultate istrage Hermana i državnog tužioca Augsburga Hansa-Jirgena Kolba, navodi se da su nakon deset godina praćenja švercerskih kanala otkrili da se ne radi o lokalnim kriminalcima već internacionalnom mafijaškom udruženju sa najjačim političkim vezama na Balkanu.

"Šverc cigareta je bio lukrativniji od šverca droge, a Srećko Kestner je bio jedan od organizatora”

Da su Kolb i Herman takli u “osinje gnijezdo” potvrdila je akcija švajcarske policije koja je tokom pretresa kuća švercerskih bosova našla njihove dosijee koje mafija pravi o ljudima koji treba da budu eliminisani.

Ipak, Kolb i Herman do odlaska u penziju nijesu uspjeli da dođu do šefova švercerskog lanca jer su ih “srpski i crnogorski političari štitili”.

Njemački dnevnik navodi da su državno tužilaštvo sada krije podatke o istrazi proti Kestnera, ističući da je tajnovitost posljedica umiješanosti uticajnih balkanskih političara u poslove sa švercom cigareta. Dnevnik podsjeća da je Kestner svojevremeno tvrdio da je Đukanović vrećama dobijao pare od šverca cigareta, dok je bivši pemijer tvrdio da se radilo samo o tranzitnim naplatama koje su se slivale u državni budžet.

“Na taj način su milijarde eura zarađene. Šverc cigareta je bio lukrativniji od šverca droge, a Srećko Kestner je bio jedan od organizatora”, navodi njemački dnevnik.

Njemci šverc otkrili još 1992.

Analizirajući decenijsku istragu Hermana i Kolba, njemački dnevnik navodi da se za šverc cigareta saznalo već 1992. godine kada su carinici na graničnom prelazu Lindau-Herbranc primijetili da se sve više cigareta preko nepostojećih firmi šalje za Crnu Goru.

S obzirom na to da SRJ, kojoj su tada bile uvedene sankcije UN, nije podlijegala zakonskim obavezama koje su imale zemlje EU za pošiljke cigareta nije plaćan porez na duvan, carina i porez na promet, koji inače čine glavni dio konačne cijene paklice cigareta.

“Cigarete iz cijelog svijeta, neocarinjene i neoporezovane stizale su u Crnu Goru. Tamošnja vlada je naplaćivala tzv. „tranzitnu maržu“, da bi onda brzim čamcima italijanske mafije, ponovo dospiele na crno tržište Evropske unije.

Veliki duvanski koncerni su izgleda bili informisani o ovom ilegalnom poslu, ali nijesu mrdnuli prstom, jer su na njemu masovno zarađivali”, navodi njemački dnevnik.

Galerija

Bonus video: