Radičević: Ni moj kum iz DPS-a ne zna za spiskove

Nadležni ne žele da objasne zašto se u mjesnik zajednicama prave liste za raspodjelu besplatnih udžbenika, predsjednik MZ Ponari sada se pravi lud
88 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2012. 16:14h

Predsjednik Mjesne zajednice Vukovci-Ponari Rajko Radičević, podgorički Centar za socijalni rad i Ministarstvo rada i socijalnog staranja juče nijesu željeli da objasne na osnovu čega se u mjesnim zajednicama prave spiskovi porodica za besplatnu podjelu udžbenika.

Time su samo dodatno potkrijepili sumnje da Demokratska partija socijalista (DPS) preko mjesnih zajednica, kao svojih partijskih ćelija, umjesto socijalno ugroženima besplatne komplete udžbenika dijeli porodicama čiji će članovi glasati za tu partiju na parlamentarnim izborima.

Mještanka Ponara Aleksandra Klikovac optužila je ranije aktiviste DPS-a da u toj mjesnoj zajednici da po partijskoj pripadnosti prave spiskove za besplatnu raspodjelu knjiga. Klikovac je tada navela da Milorad Petrović iz MZ Ponari nije konsultovao nikog iz njene porodice prije sasatavljanja spiska, iako su ona i suprug na Birou rada i školuju troje djece.

DPS krenuo u kampanju: Dijele udžbenike za glas >>>

Predsjednik te MZ Rajko Radičević tvrdi da preko te mjesne zajednice nikada nije vršena raspodjela besplatnih kompleta udžbenika. On je prethodnog dana “Vijestima” u telefonskom razgovoru saopštio potpuno suprotnu informaciju.

Nije mi jasno kako mogu osobe tako da pričaju. Lično sam kontaktirao moga kuma Spasa Popovića, inače šefa zetskog DPS-a, i pitao ga šta zna o tome

"Nije mi jasno kako mogu osobe tako da pričaju. Lično sam kontaktirao moga kuma Spasa Popovića, inače šefa zetskog DPS-a, i pitao ga šta zna o tome. Rekao mi je da ni sam ne zna i da nije tačno da je Petrović dobio zaduženje da vrši raspodjelu knjiga”, kazao je Radičević, i pored podsjećanja novinara “Vijesti” na raniju izjavu.

“Pričam istinu. Ne štitim ja DPS, jer iako sam predsjednik mjesne zajednice, to ne znači da moram biti simpatizer DPS-a. Ono što nije ispravno, ne podržavam ni da mi je rođeni brat u pitanju”.

On je izjavio da porodica Klikovac nije socijalno ugrožena, jer su “mladi i sposobni, pa mogu da zarade za ono najosnovnije”.

"Ja bih sve moje uložio da to za raspodjelu knjiga nije tačno. Zašto nije došla kod mene? Ja bih pošao kod Petrovića i pitao ga odakle mu te knjige. Morao bi da mi prizna. To ne smije da radi, a ni ja mu to ne bih dozvolio”, tvrdi Radičević.

Ja bih sve moje uložio da to za raspodjelu knjiga nije tačno. Zašto nije došla kod mene? Ja bih pošao kod Petrovića i pitao ga odakle mu te knjige. Morao bi da mi prizna

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović ranije je kazao da se raspodjela besplatnih udžbenika odvija isključivo po spiskovima centara za socijalni rad.

Na pitanja “Vijesti” prema kojim kriterijumima se dodjeljuju besplatni udžbenici, ko je zadužen za raspodjelu kompleta, da li imaju komunikaciju sa mjesnim zajednicama i po kom osnovu predstavnici MZ mogu praviti spiskove za besplatne knjige, iz podgoričkog Centra za socijalni rad juče su samo odgovorili da je za to nadležno Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

“U toku je priprema informacije o obezbjeđenju besplatnih udžbenika za školsku 2012/13. godinu, koja će biti razmatrana na prvoj sjednici Vlade”, glasio je odgovor pomoćnice ministra rada i socijalnog staranja Remzije Ademović na pitanja “Vijesti”.

Petrović odavno radi takve stvari

Predsjednik odobra SNP-a Zete Nedjeljko Stanović je kazao kako vjeruje da se prave spiskovi za dodjelu knjiga glasačima DPS-a, navodeći da su slične akcije organizovane i prethodne godine. “Na pragu smo izbora, oni to rade. Čitajući o kome se radi- Petroviću, koji je njihov stari doušnik, vjerujem da je to istina”, kazao je Stanović.

Bonus video: