DPS krenuo u kampanju: Dijele udžbenike za glas

Prilikom pravljenja spiskova, tvrdi ona, Petrović nije konsultovao nikog iz njene porodice, iako su ona i njen suprug na Birou rada
84 pregleda 56 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2012. 18:31h

Aleksandra Klikovac iz Ponara, u Zeti, optužila je juče aktiviste DPS-a da u u toj mjesnoj zajednici dijele besplatne komplete udžbenika isključivo onim porodicama čiji se članovi obavežu da će na parlamentarnim izborima glasati vladajuću partiju.

Ona je kazala da Milorad Petrović, za koga je kazala da je predsjednik MZ Ponari, sastavlja spiskove porodica koje treba da dobiju udžbenike, navodeći da su na spisku i familije koje su porijeklom iz Ponara, ali žive u Podgorici.

Prilikom pravljenja spiskova, tvrdi ona, Petrović nije konsultovao nikog iz njene porodice, iako su ona i njen suprug na Birou rada, te da bi imala pravo na besplatne udžbenike, ako se u tom procesu koriste zvanični podaci institucija.

“Na spiskovima su djeca sigurnih glasača, kako oni kažu između sebe. Moje djece tamo nema, iako imam tri đaka u osnovnoj školi. Ćerka mi je đak generacije u Osnovnoj školi “Milan Vukotić”, ali po nekome očigledno ne zaslužuje pomoć države. Nije mi jasno zašto smo mi diskriminisani”, kazala je Klikovac koja se obratila redakciji “Vijesti”.

Navodeći da je nekada bila pristalica Liberalnog saveza, Klikovac je kazala da smatra da je njena porodica diskriminisana jer nije politički eksponirana.

Klikovac je navela da su predstavnici MZ i prošle godine dijelili udžbenike članovima DPS-a, iako su bili namijenjeni porodicama koje su stradale u poplavama u Zeti.

“Ne znam po kom osnovu oni znaju ko je njihov pristalica i ko glasa za vlast. Pa valjda je glasanje tajno”, dodala je ona.,

Niko se ne miješa u svoj posao

Predsjednik MZ Vukovci Ponari, prema zvaničnoj dokumentaciji, je Rajko Radičević.

On je “Vijestima” kazao da je Milorada Petrovića i još dva člana odbora MZ zadužio da naprave spisak porodica kojima treba podijeliti besplatne udžbenike i da je to uradio kako bi sebi olakšao posao. On je, ipak, kazao da “nije primijetio” da se udžbenici dodjeljuju glasačima i članovima DPS-a.

“Oni su dijelili i kad su bile poplave, ja se u to ne miješam. Ja samo sve provjerim prije nego što stavim pečat MZ i potpišem. Djeca nam nijesu kriva, ne mora dijete da ispašta”, smatra Radičević.

Portparolka Ministarstva obrazovanja Vesna Gajević kazala je da je dodjela besplatnih udžbenika u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Ministra rada i socijalnog staranja Suad Numanović rekao je sinoć Vijestima da se akcija raspodjele besplatnih udžbenika odvija po spiskovima centara za socijalni rad i da ne zavisi od političke pripadnosti:“Ta žena sigurno nije korisnik socijalno-zaštitnih prava. Ako je korisnik, sigurno ne bi mogla da bude mimoiđena. Jasni su kriterijumi po kojima se to radi, tu ne može niko da izdvoji nikoga”, rekao je Numanović.

I ako bi bilo utvrđeno da aktivisti DPS-a zloupotrebljavaju besplatnu raspodjelu udžbenika, Numanović je kazao da nema pravo da komentariše tako nešto jer nije u nadležnosti njegovog ministarstva.

Predsjednik gradske opštine Golubovci Dušan Radonjić kazao je ranije juče da nije upućen u način raspodjele knjiga, ali da “duboko sumnja da se to radi po političkoj pripadnosti”.

“To smo radili prethodnih godina kako bi se pomoglo porodicama koje nijesu mogle priuštiti svojoj djeci udžbenike. Nijesu to vodili samo ljudi iz DPS-a, već i iz SNP-a. Koliko sam upućen, to se radi na osnovu socijalnog kartona. Čak su tražili i moj socijalni karton, koji ovdje imam za porodice koje su ugrožene, da vidimo ima li djece školskog uzrasta”, kazao je Radonjić.

Petrović i "komšija"

Petrović je negirao da na spiskove porodica koje će dobiti besplatne udžbenike stavlja samo članove DPS-a.

U prvom telefonskom razgovoru za “Vijesti”, on je kazao da u MZ ne gledaju ko je kakvog imovinskog stanja, već da sve familije iz Ponara, koje imaju učenike, dobijaju besplatne komplete udžbenika.

“Na spisku koji sam napravio ima 22 porodice. Besplatne knjige se dijele svim mještanima koji žive u Ponarima i nalaze se na biračkom spisku tog sela. Ovo je malo selo i nijesmo htjeli nekog da izostavimo”, kazao je Petrović.

Tokom drugog poziva Petrovića, koji je ostao dužan da odgovori zašto na spiku nema porodice Klikovac, on je ustvrdio da uopšte nije razgovarao sa novinarkom, već da “mora da ste pričali sa mojim komšijom” jer on nije bio kući.

“Nemam ja pojma... Vi uopšte nijeste pričali sa mnom, ja sam bio u komšiluku da nešto radim”, tvrdio je Petrović

“Nemam ja pojma... Vi uopšte nijeste pričali sa mnom, ja sam bio u komšiluku da nešto radim”, tvrdio je Petrović.

Na pitanje kako je moguće da komšija u njegovoj kući razgovara njegovim mobilnim telefonom i pri tom po kući traži spisak porodica koje će dobiti knjige, Petrović je nervozno odgovorio da “nema pojma”.

Na insistiranje da saopšti zbog čega djeca Aleksandre Klikovac nijesu na spisku za besplatne udžbenike, Petrović je odgovorio da se on time ne bavi, dodajući da sa članovima te porodice ne razgovara zbog davnašnjeg sukoba.

“Sad ću da odem da joj je... mater “, kazao je bijesno Petrović i spustio slušalicu.

Galerija

Bonus video: