Stranci koji su obučavali USKOK su u Podgorici

Direktor hrvatskog USKOK-a Dinko Cvitan nudi pomoć crnogorskim kolegama iz specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal
28 komentar(a)
Uskok, Dinko Cvitan, Foto: Index.hr
Uskok, Dinko Cvitan, Foto: Index.hr
Ažurirano: 21.08.2012. 09:43h

Vrhunski eksperti koji su godinama bili u Hrvatskoj i pomagali USKOK-u sada su u Crnoj Gori, izjavio je Direktor hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Dinko Cvitan.

On nije precizirao o kojim ekspertima se radi, ali može se pretpostaviti da je riječ o timu koji je hrvatskom Uredu pomagao u radu na slučaju bivšeg premijera Iva Sanadera, kome se sudi zbog navodne povezanosti sa više korupcinaških afera.

“Oni će ukazati na eventualne stvari koje treba poboljšavati i u pogledu zakonodavnog, ali i kad je u pitanju konkretan rad”, rekao je Cvitan u razgovoru za “Vijesti”.

Cvitan je upozorio da u Crnoj Gori mora postojati nulta stopa tolerancije prema korupciji i ponudio da sa crnogorskim kolegama iz Specijalnog tužilaštva podijeli iskustva Hrvatske.

Prema njegovim riječima, crnogorskom tužilaštvu, ali i drugim državnim organima, potreban je proaktivan pristup korupciji, što im omogućava novi ZKP.

“Jedino tako se posao može odraditi. Naravno da je povjerenje javnosti ključno u borbi protiv korupcije, i ukoliko postoje dokazi, a oni su jedino na temelju čega se može postupati, tada se već mogu procesuirati slučajevi korupcije na najvišim nivoima”, smatra Cvitan.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Šta Cvitan kaže o Prvoj banci i aferi Telekom
  • Kako funkcioniše USKOK
  • Kakvi ljudi rade u USKOK-u i kako se "postrojava sistem"
  • Zašto su lokalni nivoi vlasti opasniji od vrha države
  • Šta Cvitan kaže o čuvenom slučaju sata Mila Đukanovića

Bonus video: