Vlada odgovorila Ambasadi SAD: Radićemo kao i do sada

Sjedinjene Američke Države od Vlade Crne Gore ranije su zatražile da ispita sve navode nezakonitih aktivnosti u Crnoj Gori u vezi sa slučajem “Telekom”
75 pregleda 35 komentar(a)
Koktel Lukšić, Foto: Savo Prelević
Koktel Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.08.2012. 09:25h

Vladini organi će, kao i do sada, posvećeno raditi i u okvirima svojih nadležnosti dati pun doprinos u prikupljanju dokaza za potrebe Tužilaštva u slučaju Telekom, saopštili su predstavnici izvršne vlasti.

U Vladi vjeruju da su i u prethodnom periodu institucije, prije svega Vrhovno državno tužilaštvo, u saradnji sa Upravom policije i Upravom za sprečavanje pranja novca posvećeno radile na rasvjetljavanju svih okolnosti koje se tiču privatizacije Telekoma.

Sjedinjene Američke Države od Vlade Crne Gore ranije su zatražile da ispita sve navode nezakonitih aktivnosti u Crnoj Gori u vezi sa slučajem “Telekom”.

To je “Vijestima” prije dva dana saopšteno iz Ambasade SAD u Podgorici.

“U tom smislu, vjerujemo da su sve informacije u vezi sa tim slučajem pod pažnjom nadležnih institucija koje su relevantne i odgovorne da reaguju i ispitaju sve navode”, rekla je agenciji Mina buznis portparol Vlade Anđela Čelebić odgovarajući na pitanje kako komentariše izjavu iz američke Ambasade u Podgorici da Sjedinjene Američke Države očekuju od Vlade Crne Gore da ispita sve navode nezakonitih aktivnosti u Crnoj Gori vezanih za slučaj Telekom.

"Mi očekujemo od Vlade Crne Gore da paralelno ispita sve navode nezakonitih aktivnosti u Crnoj Gori vezanih za ovaj slučaj"

Vlada Crne Gore je, kazala je Čelebić, posvećena uspostavljanju vladavine prava i ambijenta za punu profesionalizaciju i nezavisnost institucija sistema, koje će efikasno i sa punim kredibilitetom preuzimati odgovornost u oblastima svog rada.

Odgovarajući na pitanja o mogućnosti da dva člana Anketnog odbora prisustvuju suđenju u slučaju korupcije pred sudom u Njujorku, koje je planirano za kraj avgusta, a što je inicirao predsjednik tog tijela Andrija Mandić, iz Ambasade SAD je odgovoreno:

"Skupštinski Anketni odbor je kontaktirao Ambasadu SAD sa pitanjem da li crnogorski politički predstavnici mogu da putuju za Njujork u avgustu u vezi sa slučajem Telekom. Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država je svjesno da se Crna Gora zanima za slučaj Telekom. Ambasada SAD je obavijestila skupštinski Anketni odbor da formalni sudski postupak nije zakazan za kraj avgusta. Inicijalne konsultacije pravnih zastupnika kako bi razgovarali o budućoj razmjeni informacija u slučaju Telekom će se dogoditi krajem avgusta, ali to su samo preliminarni razgovori u vezi sa proceduralnim pitanjima", navode iz Ambasade SAD.

Dodaje se da su detalji sprovođenja istrage pravna stvar kojom rukovodi Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrijednosti SAD.

"Mi očekujemo od Vlade Crne Gore da paralelno ispita sve navode nezakonitih aktivnosti u Crnoj Gori vezanih za ovaj slučaj", saopšteno je iz ambasade na čijem čelu je Su Kej Braun.

Bonus video: