Radi informacija idu pred američki sud

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura
6 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 07:03h

Predsjednik Anketnog odbora Andrija Mandić predložio je da dva člana tog skupštinskog tijela, po jedan predstavnik vlasti i opozicije, prisustvuju suđenju u aferi Telekom koje je zakazano za 27. avgust u Njujorku kako bi imali uvid u informacije koje će razmatrati tamošnji sud, saznaju "Vijesti" u parlamentu.

Mandić je o tome juče razgovarao sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i članom odbora iz redova opozicije. Predložio je i da DPS odredi svog predstavnika.

Prije nego što zvanično uputi inicijativu, predsjednik Nove srpske demokartije planira da razgovara i sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici Su Kej Braun kako bi utvrdio kakve su mogućnosti da crnogorski poslanici prisustvuju tom suđenju.

Slučaj Telekom pred sudijom 27. avgusta >>>

Mandić je juče "Vijestima" kazao da u ovom trenutku ne želi da govori o toj inicijativi.

Pripremno ročište u Okružnom sudu u Njujorku uoči suđenja bivšim funkcionerima Mađar telekoma, optuženim za podmićivanje crnogorskih zvaničnika prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore je ranije odloženo za kraj avgusta, a slučaj je dodijeljen novoj sutkinji.

Iz sudske službe za odnose sa javnošću iz Njujorka je ranije "Vijestima" saopšteno da je uobičajeno da nove sudije preuzimaju slučajeve od iskusnijih kolega kada im se nagomila puno predmeta.

Pred sutkinjom Roni Abrams će se braniti Elek Štraub, bivši predsjednik i izvršni direktor Mađar telekoma, većinskog vlasnika Crnogorskog telekoma i dva nekadašnja visoka funkcionera u Sektoru za strategiju mađarske kompanije Andraš Balog i Tamaš Marvaia, koji je do 2006. godine bio i član Odbora direktora Crnogorskog telekoma.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura.

U tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) piše da je podmićena i advokatica, sestra tada najvišeg vladinog funkcionera.

Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je ranije da se vjerovatno radi o njegovoj sestri, advokatici Ani Kolarević, ali da je tužba "notorna glupost".

Osim crnogorskog slučaja, u okviru iste tužbe koja je podnijeta u decembru 2011. trojica bivših funkcionera Mađar telekoma optuženi su za koruptivne radnje u Makedoniji.

Dojče telekom, koji je vlasnik Mađar telekoma, ranije je pristao da se nagodi sa američkim vlastima i plati 95 miliona eura kako bi američko Ministarstvo pravde obustavilo istragu.

Osim crnogorskog slučaja, u okviru iste tužbe koja je podnijeta u decembru 2011. trojica bivših funkcionera Mađar telekoma optuženi su za koruptivne radnje u Makedoniji

Štraubov advokat, na primjer, Karl S. Rauh, bio je glavni federalni tužilac SAD. Kao advokat, Raus je zastupao i bivšeg američkog ministra pravde Klarka Kliforda u velikoj bankarskoj aferi osamdesetih godina.

Balogov advokat Vilijam Saliven je specijalista za slučajeve mita, korupcije, kao i slučajeve u kojima se pojavljuje SEC, a bio je deset godina zamjenik državnog tužioca za distrikt Kolumbija.

I advokat Marvaia, Mike Konig se kao državni tužilac specijalizovao za predmete pronevjera i korporacijskog kriminala. Godine 2004. kao tužilac je dobio državnu nagradu za finansijski integritet u poslovima korporacijskih prevara.

Bonus video: