Medojević: Položaj Crnogoraca na Kosovu mora biti riješen

Crnogorska liberalna stranka Kosova je saopštila da je Doderović tom prilikom upoznao sa teškim položajem crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu
101 pregleda 13 komentar(a)
Nebojša Medojević, Radoman Doderović, Foto: CLS
Nebojša Medojević, Radoman Doderović, Foto: CLS
Ažurirano: 12.08.2012. 16:26h

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević će ponovo obavijestiti sve značajne međunarodne adrese sa zahtjevom da se položaj Crnogoraca riješi na odgovarajući način.

Medojević je juče primio delegaciju Crnogorske liberalne stranke Kosova na čelu sa predsjednikom Radomanom Doderovićem i kazao da je nedopustivo dalje odlaganje rješavanje statusa crnogorske zajednice na Kosovu.

"Crnogorci se moraju naći što prije u Ustavu Kosova, čime će im biti garantovano i učešće u radu kosovskog parlamenta, što je osnovni preduslov za kvalitetnu reintegraciju Crnogoraca u kosovsko društvo", kazao je lider PZP-a.

Crnogorska liberalna stranka Kosova je saopštila da je Doderović tom prilikom upoznao sa teškim položajem crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu i Metohiji koja je nastala zbog višedecenijskog nepriznavanja postojanje crnogorske zajednice na tom prostoru. "Čim je Crnogorcima, kojih je do 1999.godine na Kosovu bilo preko 30 hiljada, onemogućeno učešće u društveno-političkom životu Kosova“, kazao je Doderović.

On je u razgovoru sa predsjednikom PZP-a istakao i nezadovoljstvo odnosom Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore (MVPEI) prema problemima crnogorske zajednice na Kosovu, naglašavajući posebno istrajavanje MVPEI-a na stvaranju podjela među crnogorskim subjektima na tom području.

„Zahtijevamo da se prekine sa tom nerazumnom praksom koja odgovara samo pojedinicima iz MVPEI-a, a otežava ionako nezavidan položaj Crnogoraca na tom prostoru“, navodi se u saopštenju Crnogorske liberalne partije u Kosovu uz napomenu da su Crnogorci trenutno najugroženija nacionalna zajednica na Kosovu.

Bonus video: