Šabović: Predloženi amandmani validni

Odbor je Predlog tih amandmana utvrdio 28. maja, a parlament je krajem jula skratila mandat poslanicima radi raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora
1 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2012. 11:06h

Predloženi amandmani za izmjenu Ustava u dijelu pravosuđa, koje je utvrdio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, su validni i važiće za sledeći skupštinski saziv, rekao je predsjednik Odbora Džavid Šabović.Odbor je Predlog tih amandmana utvrdio 28. maja, a parlament je krajem jula skratila mandat poslanicima radi raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.Šabović je rekao agenciji MINA da su amandmani validni, navodeći da svaki zakon koji donese parlament važi i za njegov naredni saziv."Zakoni koji su usvojeni u ovom sazivu važe i za naredni. Odbor je predao amandmane i svoje mišljenje kolegijumu predsjednika Skupštine koji je to poslao Venecijanskoj komisiji koja treba da saopšti određene sugestije", kazao je on.

Šoć: To je političko pitanjeAdvokat Dragan Šoć smatra da će validnost amandmana za izmjenu Ustava u dijelu pravosuđa isključivo zavisiti od nove parlamentarne većine i to je više političko nego pravno pitanje.Šoć je ocijenio da će dalji proces reforme najivšeg pravnog akta zavisiti od odnosa političkih snaga u budućem sazivu parlamenta.

"To će određivati većina koja bude u novom parlamentu. Ukoliko bude ova većina koja je podržala te amandmane oni će ostati isti, ako dođe do promjena snaga onda nova vlast može iskoristiti svoje prava da u procesu odlučivanja promijeni tekst tih predloga", rekao je Šoć.U suštini, kaže on, to je više političko nego pravno pitanje."Taj proces će dalje zavisiti isključivo od toga koje stranke će imati parlamentarnu većinu, koja će onda da kaže da li trreba da se nastavi procedura ili ne", smatra Šoć.

Blažič: Proces je u tokuProfesor Đorđije Blažić ocjenjuje da ne postoji pravna mogućnost da se dovodi u pitanje validnost amandmana na izmjenu najvišeg pravnog akta, jer je, kako je kazao, započet proces ustavnih promjena.

"Proces je u toku a zna se da se Ustav mijenja amandmanima koje treba da usvoji parlament. Kakvo će biti konačno rješenje je to je potpuno drugo pitanje, ali ne vidim pravne mogućnosti da se dosadašnji postupak uopšte dovodi u pitanje", kazao je Blažić agenciji MINA.On je naveo da Ustav jasno propisuje kako se može mijenjati - Skupština usvaja amandmane i mijenja najviše pravni akt."I ne kaže se Skupština ovog ili sledećeg saziva, to je proces. Koji će saziv usvojiti amandmane je drugo pitanje, ne znam da li će ni novi poslanici doći u situaciju da o tome odlučuje nije ni to sigurno", rekao je Blažić.Prema njegovim riječima, legitimitet izmjena Ustava određuje Skupština bilo kog saziva

Galerija

Bonus video: