Demokratski front i SNP bez dogovora o zajedničkom nastupu na izborima

Nakon trosatnog sastanka Srđana Milića i Miodraga Lekića saopšteno je da bi novi susret mogao biti organizovan do kraja sedmice
50 pregleda 104 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2012. 17:16h

Lideri Demokratskog fronta i SNP-a Miodrag Lekić I Srđan Milić nisu postigli sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim parlmentarnim izborima, ali obojica vjeruju da su bliži dogovoru nagon sastanka održanog u pljevaljskom Motelu Vodice.

„Vjerujem da smo bliži dogovoru, ali ne mogu sa sigurnošću reći da ćemo ga postići“, rekao je Lekić novinarima, nakon tri i po sata razgovora sa sa Milićem i četiri potpredsjednika SNP-a Radomanom Gogićem, Nevenom Gošovićem, Vasilijem Laloševićem i Miodragom Bakićem.

Pregovorima je ispred DF osim Lekića prisustvovao i Ognjen Jovović, student Filološkog fakulteta u Nikšiću.

„Ima dodirnih tačaka, ali ne u svemu, ostala su neka pitanja otvorena i veoma ćemo brzo narednih dana imati jednu konačnu rundu razgovora nakon čega će biti jasno da li će se ići zajedno.

Mi se (...) zalažemo da kroz objedinjavanje demokratskih snaga i SNP bude u frontu sa punim subjektivitetom, pravima, adekvatno snazi koju ima u političkom životu... U SNP-u smatraju da bi neka spoljna koalicija bila adekvatnija

Mi se, kao demokratski front, koji se širi zalažemo da kroz objedinjavanje demokratskih snaga i SNP bude u frontu sa punim subjektivitetom, pravima, adekvatno snazi koju ima u političkom životu.

Nama se čini da je to adekvatan oblik funkcionisanja, a u SNP-u smatraju da bi neka spoljna koalicija bila adekvatnija. Te razlike su ostale i ostavili smo par dana da se još razmisli da li je tu moguća neka solucija“, rekao je Lekić.

On je kazao da prijedlog SNP-a da bude partner Demokratskom frontu nije funkcionalan jer je front sam po sebi koalicija.

„Bila bi to dupla koalicija. To bi bila glomazna struktura koja ne bi bila dovoljno funkcionalna i nama se čini da je ulazak SNP-a sa svim pravima i snagom adekvatniji oblik formiranja zajedničke liste i koalicije.

Mislimo da je preuranjeno razgovarati o mandatima jer front ima tendenciju širenja. Moramo sagledati dubinu fronta da bi znali tačno na koliko mandata možemo pretendovati“, rekao je Lekić.

Odluka Glavnog odbora je po nama osnov za ulazak u DF

Lider SNP-a je kazao da do nedjelje očekuju odgovor šta je problem u prijedlogu koalicionog sporazuma koji je podržala većina članova GO.

„Odluka GO je po nama osnov za ulazak u priču o DF. Nije po sistemu uzmi ili ostavi. Nije po sistemu da se ne može djelovati na sporazum.

„Ne smijemo sebi dozvoliti da nas neko odmah dovodi u poziciju da se zbog nas ne može nešto sklopiti. Zbog SNP-a se nešto može sklopiti, samo želimo jasan i konkretan odgovor šta je problem u tom sporazumu“, rekao je Milić

Prijedlog liste poslanika ispred SNP-a čini predsjednik i spreman sam da nakon potpisivanja sporazuma i prije toga značajan broj mjesta koji smo prijedlogom sporazuma definisali da pripadaju SNP-u da obezbijedimo za sve one intelektualce i političke partije koje bi nakon našeg potpisivanja sporazuma prišli toj koaliciji“, rekao je Milić.

On je rekao da su prihvatili zahtjev Lekića da do nedjelje pomjere rok za izjašnjavanje DF o njhovom prijedlogu sporazuma.

„Na svoju ruku smo nas petorica prihvatili da do nedjelje 12. avgusta dobijemo odgovor na pitanje da li neko želi SNP u toj priči i da kaže šta je u tom našem prijedlogu o zajedničkoj izbornoj listi pogrešno kako bismo relaksirali javnost CG i pokazali da kod nas ne postoji niti jedan zarez koji je problematičan osim ovog prvog dijela, gdje su, zaista, članovi GO potencirali da termin pristupanja ne postoji u statutu.

Od gospode iz DF želimo da dobijemo primjedbe na naš prijedlog sporazuma. Niti je problem priča o mandatima, niti je problem 10 avugust. Potpuno smo otvoreni da razgovaramo oko svega, ali da ne bude po sistemu ako ne prihvatite da ne pristupite u Demokratski front, vi nećete u DF.

Mi smatramo da je mjera saradnje sporazum a definicija sporazuma ostavljamo ljudima koji će se zaštititi u onom dijelu koji je bitan. Ako radimo posao saveza, ajde da kažemo za koji period ga pravimo.

Što se SNP-a tiče, mi ga ne radimo samo za ove parlamentarne izbore, spremni smo da ga dogovorimo i da se dopune oni principi koje smo definisali u sporazumu.

Mandati koji se budu osvojili na pobjedničkoj listi da budu u funkciji ostvarivanja ciljeva u CG, a ne u cilju zaštita partikularnih interesa bilo koje političke partije ili pojedinca koji su se sad pojavili na političkoj sceni“, rekao je Milić.

On je kazao da je sporazum koji su predložili identičan sporazumu sa kojim je koalicija SNP, Nove i PZP, pobijedila u Pljevljima.

„Ne smijemo sebi dozvoliti da nas neko odmah dovodi u poziciju da se zbog nas ne može nešto sklopiti. Zbog SNP-a se nešto može sklopiti, samo želimo jasan i konkretan odgovor šta je problem u tom sporazumu“, rekao je MIlić.

On je kazao da iskreno u SNP-u žele da dođe do sporazuma i da u toj partiji nemaju problema „ni sa jednim licem“ koje bi bilo u DF.

Nakon date izjave novinarima, Lekić i Jovović su napustili Motel Vodice, a Milić i njegovi potpredsjednici ostali su na ručku.

Sastanak u Pljevljima

Sastanak lidera Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokratskog fronta, Srđan Milić i Miodrag Lekić počeo je u 12.30 šasova u pljevaljskom motelu Vodice.

Milić je na sastanak došao u društvu partijskih kolega Vasilija Laloševića i Nevena Gošovića, dok je iz Demokratskog fronta sastanku prisustvovao i predstavnik studenata Filozofskog fakulteta Ognjen Jovović.

Uoči sastanka nijedan od učesnika nije htio da daje izjave.

Galerija

Bonus video: