DPS ne strepi od Kestnera

Kestner, jedan od aktera duvanske afere na Balkanu, svojevremeno je tvrdio da je vidio torbu punu novca koju je kontroverzni biznismen ostavio Đukanoviću
75 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2012. 18:17h

Iz Demokratske partije socijalista saopštili su juče da niko u njihovoj partiji ne strepi od ponovnog medijskog pumpanja priče o duvanskoj aferi, a nakon što je prije par dana u Bosni i Hercegovini uhapšen Srećko Kestner (58).

Kestner, jedan od aktera duvanske afere na Balkanu, svojevremeno je tvrdio da je vidio torbu punu novca koju je kontroverzni biznismen, povezan sa švercom cigara, ostavio Đukanoviću u njegovom kabinetu u zgradi Vlade, dok je Đukanović bio premijer.

“Vijesti” je zbog toga interesovalo da li u DPS-u smatraju da bi Kestnerovo hapšenje moglo ponovo aktuelizovati duvansku aferu i Đukanovićevu ulogu u njoj, kao i da li predsjednik DPS-a Milo Đukanović strahuje od Kestnerovog mogućeg svjedočenja.

“DPS Crne Gore se ne bavi radom Interpola, niti imamo potrebu da aktivnosti koje ta organizacija preduzima komentarišemo. Posebno komentarisanje medijskog interesovanja za konstruisanu duvansku aferu takođe je suvišno. Cilj afere je bio pokušaj političkog obračuna sa DPS-om i njegovim predsjednikom, koja je, logično, završena krahom zbog silnih neistina koje su godinama plasirali njeni konstruktori. Medijsko aktueliziranje se može beskonačno forsirati, ali bezbroj puta ponovoljene neistine, niko ne može pretvoriti u istinu”, navodi se u odgovoru portparola te partije Časlava Vešovića.

Glasnogovornica granične policije Bosne i Hercegovin Sanela Dujković, “Vijestima” je juče kazala da je Srećko Kestner, uhapšen 31. jula oko 13 sati, na graničnom prelazu Gradiška, po potjernici Interpola iz Visbadena i da je istog dana predat sudu BiH koji mu je 1. avgusta odredio ekstradicioni pritvor od 18. dana, nakon čega će biti izručen Njemačkoj. Visbaden ga potražuje zbog prekršaja zakona o spoljnjoj trgovini.

Kestner je svojevremeno imao značajnu ulogu u švercu cigareta, o čemu je nekoliko godina kasnije javno govorio.

Pred specijalnim sudom u Beogradu bio je zaštićeni svjedok u sudskom procesu koji je vođen protiv duvanske mafije.

U novembru 2001. uhapšen je u Italiji zbog istrage u vezi sa izvozom cigareta ka Srbiji i Crnoj Gori, kojim se kršio embargo. Kestner je ispitan 20.12. 2001. godine. Tada je italijanskim vlastima kazao ko je sve od crnogorskih političara i biznismena imao veze sa krijumčarenjem stranih cigareta u Crnu Goru i kakva je bila čija uloga u tom poslu. Za Đukanovića je tada kazao da kontroliše tržište cigareta.

U intervjuima za “Nacional” (od 31. maja i 27. septembra 2001.) Kestner je kazao da se 1994. biznis sa cigaretama prebacio na crnogorsko tle i da je tada u igru upao Stanko Cane Subotić. Tvrdio je kako je Vanja Bokan, Canetov „najveći dobavljač cigareta”, istisnut poslije razgovora sa Đukanovićem u jesen 1994, kada mu je rečeno da će monopol dobiti Cane, koji je, kazao je tada Kestner, bio “kurir” između Đukanovića i srbijanskih političara i biznismena.

Kestner je početkom 2002. pokušao opovrgnuti tačnost interpretacije svojih navoda u “Nacionalu”, ali je tadašnji vlasnik tog nedjeljnika Ivo Pukanić članovima Komisije Skupštine Crne Gore uručio Kestnerovu izjavu ovjerenu kod notara:

„Ja, Srećko Kestner, ovim potvrđujem da sam u Zagrebu, 25. svibnja (2001) dao intervju za 'Nacional'. Razgovor su vodili Ivo Pukanić i Berislav Jelinić. U subotu 26. svibnja, kompletan tekst dobio sam na uvid i u potpisanom obliku autorizirao sam ga u 18.30 sati. Autorizaciju sam izvršio tako što sam vlastoručnim potpisom parafirao svaku stranicu teksta isprintanog u dva originalna primjerka. Dodatnu potvrdu i autorizaciju svojih navoda činim potpisujući ovu izjavu u kojoj još jednom tvrdim da sam za sve izgovoreno u intervjuu spreman snositi potpunu odgovornost”.

Galerija

Bonus video: