CGO: Ni riječi o diskreditaciji Popovića, radimo ozbiljno i studiozno

U ovom slučaju, napominje saradnica na programima CGO Željka Ćetković, nema riječi o bilo kakvoj lošoj namjeri
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2018. 17:45h

Inicijativa Centra za građansko obrazovanje (CGO) bazirana je isključivo na podacima iz izvještaja o prihodima i imovini koje je objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK), poručili su iz te NVO predsjedniku Liberalne Partije Andriji Popoviću.

Iz Popovićeve partije ranije danas su reagovali na navode CGO, koji je pozvao ASK da kazni 24 poslanika vladajuće koalicije, među kojima je i Popović, jer nisu prijavili dodatak na zaradu koji su dobili od parlamenta krajem prošle godine.

"Ponovo smo provjerili vaš izvještaj i u njemu nijesmo našli nigdje navedenu varijablu ili bilo koji dodatak na zaradu, odnosno stoji samo osnovna plata po osnovu poslaničke funkcije", ističe Željka Ćetković, saradnica na programima CGO.

Članom 11 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, podsjeća Ćetković, predviđena je struktura zarade odnosno da se ista sastoji od: osnovne zarade (plate); posebnog dijela zarade; dodataka na osnovnu zaradu i varijabilnog dijela zarade.

"Vi ste u svom Izvještaju, u odjeljku III koji se odnosi na prihode funkcionera ostvarene po osnovu vršenja javnih funkcija naveli neto iznos zarade odnosno osnovne plate za prva tri mjeseca po 1.691,60 eura, zatim za četvrti, peti i šesti mjesec po 1.677,60 eura, dalje za sedmi, osmi, deveti i deseti mjesec 1.578,62 eura, pa za jedanaesti mjesec 1.591,78 eura i za dvanaesti mjesec 1.979,06 eura kao neto osnovne plate. Shodno tome, iz vašeg Izvještaja se može jedino zaključiti da je Vaša osnovna plata varirala između 1.578,62 eura i 1.979,06 eura u neto iznosu. Takođe, uredno ste naveli ostale prihode, odnosno sportsku naknadu u neto iznosu od 998,00 eura mjesečno a nigdje nema istaknute varijabile pa je stoga Izvještaj u tom dijelu neprecizan i netačan", navodi Ćetković

Kako dodaje, iz navedenog Izvještaja je nemoguće utvrditi kolika je varijabila ili drugi neki prihod koji Popović ostvaruje kao poslanik odnosno po osnovu vršenja javne funkcije, a intencija ovih izvještaja, kako napominju iz CGO, jeste da se jasno mogu utvrditi svi pojedinačni prihodi javnih funkcionera mimo osnovne neto plate.

"Tome u prilog govori i činjenica da je jedan broj vaših kolega to precizirao navodeći dodatke na zaradu po osnovu vršenja javnih funkcija, jer su naveli osnovne zarade, druge prihode, varijabile i bonuse odvojeno od osnovne zarade a shodno članu 21 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Napomenula bih da se pojedinim poslanicima u izvještajima nalaze i različiti iznosi osnovne zarade, ali su uredno i posebno prijavili varijabile. Kako je generalni sekretar Skupštine Crne Gore potpisao Odluku o isplati poslanicima varijabile shodno čl. 21 stav 3 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru ista se mora prijaviti precizno i jedino kao varijabilni dio zarade, a ne može se uračunati u osnovnu zaradu", navodi Ćetković.

Ćetković ističe, kako je kazala, u ime CGO tima, da u toj NVO istraživanjima pristupaju ozbiljno i studiozno, da ih ne radi nikada jedna osoba, niti u kratkom vremenu, kao i da sva prolaze više faza provjera.

Tako i u ovom slučaju, napominje ona, nema riječi o bilo kakvoj lošoj namjeri da se neko personalno diskredituje, već su, kako ističe, željeli upravo "sumirajući na jedno sve poslanike koji imaju isti vid kršenja zakona da ukažemo na jedan širi problem u okvirima primjene zakona."

"Kao što vidite iz priloženog detaljnog obrazloženja greške i nemarnosti tima CGO-a koji je obrađivao podatke nije bilo, a svakako nam ne bi bio problem da se izvinimo ukoliko je drugačija situacija i da propust ispravimo. Šaljemo vam radi poređenja kako to izgleda u vašem izvještaju i u izvještaju par vaših kolega koji su propisno izvjestili o navedenoj varijabli. Vjerujemo da ovo možete razjasniti sa ASK-om detaljnije i da će oni shodno tome vaš slučaj moguće tretirati drugačije od ostalih koji su obuhvaćeni našom Inicijativom", stoji u odgovoru upućenom predsjedniku Liberalne partije.

Galerija

Bonus video: