Albanske partije predale Inicijativu za formiranje opštine Tuzi

"Mi smo u ovom slučaju poštovali zakonsku proceduru, ali to ne znači da će to biti jedino oruđe kojim želimo da Malesija – Tuzi budu samostalna opština", kaže Nimanbegu
81 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2012. 13:25h

Predstavnici Kluba albanskih partija predali su Skupštini Crne Gore inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o teritorijalnoj organizaciji koja se odnosi na mogućnost dobijanja samostalne opštine Tuzi i Studiju o izvodljivosti i opravdanosti te ideje.

Predsjednik Kluba Genci Nimanbegu kazao je da su još u februaru od premijera Igora Lukšića i potpredsjednika Vlade Duška Markovića "dobili konkretna uvjeravanja da i oni smatraju da Tuzi imaju sve kapacitete da budu opština, ali da treba ispoštovati zakonsku proceduru".

"Mi smo u ovom slučaju poštovali zakonsku proceduru, ali to ne znači da će to biti jedino oruđe kojim želimo da Malesija – Tuzi budu samostalna opština", rekao je on.

Nimanbegu je podsjetio da su njihove amandmane na Zakon o teritorijalnoj organizaciji podržale sve opozicione i Bošnjačka stranka.

"Ovaj put očekujemo da će i Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija konačno stati iza svojih riječi i puno potpisanih dogovora i sporazuma u proteklih desetak godina. Ovo je test za njih da vidimo koliko poštuju svoju riječ", poručio je on.

Nimanbegu je negirao da se radi uo političkoj ucjeni uoči predstojećih izbora.

"Mislim da smo za ove tri godine u parlamentu dovoljno jasno i glasno svima predočili opravdanost da Malesija ima samostalnu opštinu. Ovo je kontinuitet našeg rada koji je, zbog novog Zakona o teritorijalnoj organizaciji, ovjekovječen u ovom materijalu", naveo je on.

Poslanik Vaselj Siništaj podsjetio je da je Pravilnik za izradu studije izvodljivosti donijet sredinom marta.

"Ako procjenjujete vrijeme potrebno da se uradi valjana studija, onda ovo vrijeme nije momenat političke trgovine, nego idealan trenutak u kojem smo mogli podnijeti Inicijativu", tvrdi on.

Siništaj je kazao da očekuju da će Skupština blagovremeno procesuirati Inicijativu Vladi, odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova.

On je kazao da novi Zakon predviđa organizovanje konsultativnog referenduma o tom pitanju.

"Ako uspijemo da nešto izmijenimo u Zakonu i da ide bez toga, bićemo još srećniji, ali se ne plašimo ni referenduma", naglasio je Siništaj.

On je pojasnio da je Zakonom propisano da konsultativni referendum „ne ide na teritoriji Glavnog grada, nego samo za teritoriju gradske opštine.

"Današnji dan je za nas vrlo važan. Računamo da će se prestati sa praksom raznih opravdanja poput bliskosti sa Podgoricom, nedostatka odgovarajućeg kadra, ekonomskog ili fiskalnog kapaciteta za samoodrživost i tome slično", kazao je Siništaj.

Autor Studije o izvodljivosti Nikola Siništaj kazao je da projekcija budžeta samostalne opštine za narednu godinu iznosi oko 2,2 miliona eura.

"Mi ne tražimo nikakav poklon od Vlade, samo tražimo da se ispoštuje Ustav, zakoni Crne Gore i sve međunarodne konvencije koje je ratifikovala. U studiji sam naveo koje sve zakone i konvencije Crna Gora krši time što Malesiji godinama ili decenijama ne daje status opštine", rekao je on.

Građani Malesije, kako je naveo, samo traže ravnopravan tretman sa „ostalim područjima koja i ekonomski stoje mnogo lošije od Malesije, a decenijama imaju taj status“.

"Vlast je kao izgovor navodila nedostatak fiskalnih kapaciteta, a 13 postojećih opština imaju lošiji fiskalni kapacitet od Malesije, pa postoje i opstaju i nijedna od njih nije ukinuta. Znači, u pitanju je samo politička volja i ništa drugo", smatra Siništaj.

Galerija

Bonus video: