Stoltenberg: Članstvo u Alijansi ojačalo i NATO i Crnu Goru

On je istakao da je Đukanović prvi predsjednik jedne zemlje članice NATO koji je ugošćen u novom sjedištu Alijanse
51 pregleda 20 komentar(a)
Milo Đukanović, Jens Stoltenberg, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Milo Đukanović, Jens Stoltenberg, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 04.06.2018. 18:04h

Pristupanje Crne Gore NATO učinilo je Crnu Goru bebzjednijim, a NATO jačim mjestom, poručio je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

"NATO je postao veći sa novom članicom – Crnom Gorom. Sve to jeste pomoglo da se ojača NATO, pomoglo je da se ojača Crna Gora zato što smo jači zajedno nego sami. Na osnovu ideje koja je u suštini NATO-a a to je da ako je jedna saveznica napadanuta napadnuti su svi saveznici. Pristupanje Crne Gore NATO učinilo je Crnu Goru bezbjednijim mjestom a učinilo je NATO jačim mjestom," kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare poslije sastanka sa predsjednikom Milom Đukanovićem.

"Kao što znamo, sjutra ćemo obilježiti godinu od ulaska Crne gore u NATO. Jedna suverena država u jednoj snažnoj alijansi. Sa mjestom za stolom, sa ravnopravnim glasom u oblikovanju naše budućnosti. Ovo je važan dan za Crnu Goru i važan dan za cijelu Alijansu. Prijem Crne Gore je pomogao da se promoviše stabilnosti na zapadnom Balkanu jer bezbjednost promoviše prosperitet. A to doprinosi evroatalanstkoj bezbjednosti," kazao je Stolteneberg.

Stoltenebrg je pohvalio Crnu Goru zbog povećanja broja trupa u misiji Odlučna podrška u Avganistanu i to što povećava tršoškove odbrane s ciljem dostizanja obećanih dva procenta BDP do 2024.

"Crna Gora se dokazala kao veoma čvrsta i veoma pouzdana članica Alijanse," ocijenio je generalni sekretar.

Generalni sekretar je istakao da se i NATO dokazuje prema Crnoj Gori.

"Stoga, NATO će sjutra početi sa vazdušnim patrolama nad Crnom Gorom uz pomoć aviona iz Italije i Grčke. Ova mirnodopska misija će garantovati bezbjednost vašeg neba bilo od civilnih ili vojnih aviona u nevolji ili bilo kakvih prijetnji. NATO pruža ovu podršku saveznicama bez njihovih vazdušnih snaga - što je snažan signal NATO solidanosti", kazai je on.

Stoltenberg je dodao da su on i Đukanović imali odličan sastanak, gdje su razgovarali i o priremama za Samit NATO u julu u Briselu.

Dodao je da će na Samitu biti pokrenuta nova misija odluke u Iraku, koja ima za cilj da pomogne vladinim snagama da odbranu zemlju i spriječe povratak ISIL-a.

A jedna od tema biće i Rusija, dodavši da su se složili da je pravi izbor politika dvostrukog kolosjeka koji uključuje odvraćanje i dijalog.

"I Đukanović i ja smo naglasili značaj politike dvostrukog kolosjeka prema Rusiji. Moramo da budemo jaki, ujedinjeni i čvrsti, moramo da reagujemo kada Rusija krši međunarodna pravila. Na primjer, kada krši suverenitet i teritorijalni integritet susjeda kao što je Ukrajina, ili kada Rusija bude odgovorna za sajber napad ili za pokušaj da se miješa u naše domaće demokratske procese kao što smo vidjeli u nekoliko zemalja koje su saveznice u NATO. Dakle, tada da budemo jaki, jasni i ujedinjeni u našem odgovoru. I to je razlog zašto sve saveznice izražavaju podršku ekonomskim sankcijama. E sad, to na stranu. Rusija je naš susjed. Ne možemo da izolujemo Rusiju. Mi ćemo se truditi da ostvarimo bolje odnose sa Rusijom a naročito kada su tenzije visoke i jake kao što je sada. Upravo je u tim situacijama važno da imamo dijalog. A to je upravo to što sam čuo od Crne Gore da se trude da imaju bolje odnose sa Rusijom, da ne namjeravaju da se izoluju od Rusije i da izoluju Rusiju. To je ista poruka koju NATO kao savez šalje. Dijalog i trud da se postignu bolji odnosi, ali s druge strane da se jasno kaže da se mi međusobno štitimo. I da ne prihvatamo ponašanje Rusije kada oni krše međunarodna pravila ili koriste vojnu snagu protiv svojih susjeda," kazao je generalni sekretar na pianje "Vijesti" vezano za odnose sa Rusijom.

Na pitanje "Vijesti" da li bi ukidanje ili ublažavanje sankcija doprinijelo poboljšanju odnosa sa Rusjom, Đukanović je kazao:

Vidio sam da je dio političkih neistomišljenika, dio analitičara i dio nezavisnih profesionalnih medija tu moju ocjenu pokušao da interpretira kao zaokret Crne Gore i okretanje Crne Gore od NATO prema Rusiji. Nema ništa od toga i nije riječ o nerazumijevanju, riječ je o vrlo tendencioznom pokušaju špekulisanja u odnosu na držvnu politiku i politiku čiji sam i sam protagonista. Dakle, naša pozicija u odnosu na Rusiju je veoma jasna. Crna Gora se ne deklariše samo jakim riječima i jakim izjavama, nego iskrenom i istrajnom politikom pripadnosti onom sistemu čiji smo sastavni dio. Za nas nema dileme da li ćemo se pridržavati evropske spoljne politike i bezbjednosti. Ako smo zemlja koja je toliko napredovala u pregovorima sa evropom podrazumijeva se da ćemo bez ostataka dijeliti spoljnopolitičke i bezbjednosne interese Evrope. Ako smo dio NATO, podrazumijeva se da dijelimo politku NATO u odnosu na određeno pitanje. Nema za nas nikakve dileme da je ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i neka druga postupanja, poput onih koja smo vidjeli u Crnoj Gori u izbornom procesu na jesen 2016, neprihvatljivo i da to treba osuditi. Zbog toga smo, da kažem, i mi dio svijeta koji je nažalost morala da posegne za sankcijaam prema Rusiji sa namjerom da ih odvratimo od takvog potupanja i da se vratimo u onu zonu u kojoj ćemo moći sarađivati na način na koji smo sarađivali u nekom prethodnom periodu. Mi smatramo da je to pitanje odlučnosti i istrajnosti da odbranite sistem vrijednosti kojem pripadate. Mi pripadamo evropskom sistemu vrijednosti i smatramo da su ovakva ponašanja, na koja sam maločas ukazao, zapravo pokušaj rušenja evropskog sistema vrijednosti i zbog toga nema nikakve dileme da ćemo braniti taj sistem vrijednosti".

On je međutim itakao da se alaže za dijalog.
"A moj poziv NATO da pokušamo da izađemo iz atmosfere međusobnom kažnjavanja nije ništa drugo nego glas odgovornosti da prihvatimo realnost a realnost je da je Rusija u našem susjedstvu. Nismo svi identični. Kao što ndje dvije zemlje nisu identične. Moramo se naučiti da živimo u razlikama koje nas neće ugrožavati nego će nam pomoći da sarađujemo i da se, što je moguće više, kroz vrijeme harmonizujemo. Ja vjerujem u takav evolutivni proces. I zato sam i kazao da naše opredjeljenje nije da trajno ostanemo u stanju sankcija i stanju kažnjavanja. Nego naše je opredjeljenje da pokušamo da se vratimo u vrijeme koje je bilo prije samo nekoliko godina kada smo imali konstruktivnu saradnju u okviru savjeta NATO Rusija. Mi vjerujemo u takav pristup i zbog toga u ovoj izjavi nema nikakve skrivene namjere", kazao je na na zajdničkoj konferenciji za novinare.

Đukanović se nalazi u dvodnevnoj posjeti Briselu.

To je njegova prva zvanična posjeta inostranstvu od stupanja na dužnost predsjednika Crne Gore 20. maja.

Stoltenberg je istakao da je Đukanović prvi predsjednik jedne zemlje članice NATO koji je ugošćen u novom sjedištu NATO.

"Hvala za sadržajan razgovor i za ovu privilegiju da ja imam premijerni sastanak u ovoj zgradi u odnosu na druge šefove zemalja članica NATO," kazao je Đukanović, dodavši da je bilo logično da prva strana adresa koju će posjetiti po stupanju na mjesto predsjednika bude Brisel kao sjedište NATO i Evropske unije.

"Ovo je bila prilika da takođe zajedno porazgovaramo o tome kako je Crna Gora iskoristila tu prvu godinu. Prvu god smo pokušali da iskoristimo realni prostor koji nova članica ima u okviru Alijanse. Vjerujem da smo demonstrivarli očekivanu odgovornost," kazao je on.

Bonus video: