Đukanović i Mogerini: Samit u Sofiji osnažio veze regiona i EU

Visoka predstavnica EU i predsjednik Crne Gore govorili su o posvećenosti Crne Gore u sprovođenju reformi, posebno kada je u pitanju borba protiv korupcije i zaštite osnovnih prava, među kojima je i sloboda medija
107 pregleda 2 komentar(a)
Milo Đukanović, Federika Mogerini, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Milo Đukanović, Federika Mogerini, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 04.06.2018. 14:38h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas u Briselu sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, Federikom Mogerini.

Kako je saopštila portparolka EU Maja Kocijančić, Đukanović i Mogerini su razgovarali o političkoj situaciji u Crnoj Gori i procesu EU integracija, kao i regionalnoj saradnji.

Đukanović i Mogerini su naglasili značaj nedavno okončanog samita EU i država zapadnog Balkana u Sofiji, koji je, kako se ističe, potvrdio interesovanje EU za naš region, ali na kojem je i napravljeno više značajnih koraka na daljem unaprjeđenju saradnje i veza između EU i zapadnog Balkana.

"Oni su se saglasili da zamah stvoren ove godine - takođe kroz strategiju za zapadni Balkan - mora da se nastavi, u interesu Crne Gore, regiona i EU", navodi se u saopštenju.

U tom smislu, kako se dodaje, Mogerini i Đukanović govorili su i o posvećenosti Crne Gore u sprovođenju reformi, posebno kada je u pitanju borba protiv korupcije i zaštite osnovnih prava, među kojima je i sloboda medija.

Crna Gora je, kako se navodi, posvećen bezbjednosni partner EU, sa jakom regionalnom ulogom, sa jasnim usmjerenjem ka EU u strateškom smislu i po pitanju poštovanja zajedničkih vrijednosti.

Mogerini je, dodaje se, pohvalila punu usklađenost Crne Gore sa stavovima EU u pogledu vanjske politike i njenu posvećenost regionalnoj stabilnosti, što se konstantno potvrđuje u odnosu sa susjednim zemljama.

Iz kabineta predsjednika Crne Gore kazali su da je Đukanović zahvalio visokoj predstavnici Mogerini na kontinuiranoj podršci evropskim ambicijama Crne Gore i regiona.

On je, kako je saopšteno, iskazao spremnost Crne Gore da, kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu integracija, nastavi da bude odgovoran partner u daljoj promociji evropskih vrijednosti na zapadnom Balkanu.

"Izrazivši razumijevanje za unutrašnje procese konsolidacije Evropske unije, ukazao je na realna očekivanja u pogledu pristupanja EU, podvlačeći neophodnost da se naredni period iskoristi za dalji napredak ZB. Vezano za aktuelnu situaciju na unutrašnjem planu ocijenio da, nakon okončanih izbornih ciklusa, Crna Gora ulazi u novu fazu demokratskog života. Posebno je podvukao da su u fokusu ukupnih napora aktivnosti na daljem ekonomskom, institucionalnom i demokratskom razvoju, te privrženost ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa uz prioritetnu posvećenost izgradnji društva sprovođenju vladavine prava", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Mogerini je, kako se dodaje, pohvalila konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu, ocijenivši da je za uspješnost i efikasnost transformacije društva veoma važna "kredibilna evropska perspektiva kao gorivo koje pokreće razvojne procese, kao i da je "važno da se na horizontu zadrži taj cilj, što nije kontradiktorno nastojanjima da se Unija iznutra konsoliduje".

Sagovornici su se, kako se zaključuje u saopštenju Đukanovićevog kabineta, saglasili da je važna i uloga civilnog društva i da sloboda medija i izražavanja predstavljaju bitne pretpostavke za demokratski prosperitet svakog društva.

Bonus video: