Ćalović: Lukšić se potrošio štiteći svog mentora

"On je gradjanima koji su sve siromašniji nametnuo nove takse, dozvolio da Prva banka ne poštuje zakon i tvrdio da je vratila kredit državi"
70 pregleda 19 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Zoran Đurić
Vanja Ćalović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.07.2012. 12:30h

Premijeru Igoru Lukšiću su mnogi vjerovali prije protesta ali je njegova politička sudbina zapečaćena "kada je na zahtjev građana odbio da jasno okrene leđa organizovanom kriminalu i korupciji", saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

"Tokom svoje kratke premijerske karijere , Lukšić je sebe izdavao za mladog stručnjaka koji govori engleski i zna da radi na računaru, koji će sprovesti stvarne reforme u ekonomiji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", podsjeća MANS koji smatra da je Lukšić sam sebe mnogo puta iskompromitovao pa je postao premijer sa najkraćim mandatom.

Potpisnik saopštenja, Vanja Ćalović, kaže da će Lukšić ostati upamćen kao premijer koji je udvostručio državni dug zbog tajkuna i odbranio štetne privatizacije najvećih preduzeća.

"On je gradjanima koji su sve siromašniji nametnuo nove takse, dozvolio da Prva banka ne poštuje zakon i tvrdio da je vratila kredit državi što se pokazalo kao potpuna neistina", navodi Ćalović.

Ćalović ukazuje da su hiljade građana na ulicima pokazale šta misle o Lukšićevim “uspjesima” u vođenju ekonomske politike, te da se Lukšić potrošio da bi zaštitio svog mentora.

"Lukšić zna da je potrošen, pa pokušava da to prikrije jeftinim manipulacijama i proteste naziva političkim, iako je svima očigledno da je razloga za socijalni bunt i previše, a da odlazeći premijer ostavlja ekonomiju u gorem stanju nego što je bila kada je došao na tu poziciju", poručuje Ćalović.

Ćalović tvrdi da su protesti bili i ostaće ekonomski i socijalni, ali imaju i imaće političke posljedice "jer oni koji ne rade u interesu građana ni ne treba da budu na javnim funkcijama".

Direktorka MANS-a zaključuje da bi naredni premijer morao da ispuni zahtjeve sa protesta i da uči na Lukšićevim greškama.

Bonus video: