DPS bi da vrati Vuksanovića, opozicija protiv

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Milutin Simović najavio je da će ta partija podržati predlog da se Vuksanović izabere na tu funkciju
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 13:59h

Poslanici su danas raspravljali o Vladinom predlogu da se Božidar Vuksanović izabere za direktora Uprave policije, o čemu će se naknadno izjasniti.

Parlament, kako je predviđeno zakonom, daje mišljenje u vezi ovog predloga.

Poslanici vladajuće koalicije su najavili da će podržati taj predlog, dok je opozicija poručila da će biti protiv.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Radivoje Nikčević je kazao da je to skupštinsko radno tijelo podržalo predlog da se Vuksanović imenuje na tu funkciju.

On je kazao da su na to uticali rezultati koje je Vuksanović za kratko vrijeme postigao na mjestu vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

"Vuksanović je ponudio dobar program iz koga se mogu vidjeti osnovne orijentacije rada Uprave policije", kazao je Nikčević.

On je objasnio da je to nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, međunarodna saradnja i unapređenje regionalne saradnje kao osnove za kvalitetniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Milutin Simović najavio je da će ta partija podržati predlog da se Vuksanović izabere na tu funkciju.

"Vuksanović je pokazao profesionalnost, punu posvećenost poslu i obavezama, kao i dobru komunikaciju sa parlamentom i nadležnim Odborom", rekao je on, navodeći da je to i stav Hrvatske građanske inicijative.

Poslanik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević je optužio Vladu za neprincipijelnost u vezi ovog predloga.

"Krajem prošle godine Vuksanović je izabran na tu funkciju kao vršilac dužnosti i to je obrazloženo razlozima hitnosti. Sedam mjeseci pričate o hitnosti, a dva puta odluke o njegovom imenovanju padaju na Upravnom sudu", kazao je Lalošević.

Poslanik Nove Goran Danilović rekao je da je Vuksanović bio poslanik DPS i partijski aktivista. "Kako mislite da svi imamo povjerenje u njega. Ovo je predizborni šef policije", rekao je Danilović.

On je ukazao i da je za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost izabran partijski aktivista.

Pokret za promjene, prema riječima Koče Pavlovića neće podržati ovo kadrovsko rješenje.

"Mi smo bili najžešći kritičari rada prethodnog direktora policije Veselina Veljovića koji je bio partijski vojnik DPS-a. Sada je umjesto njega predložen Vuksanović, koji je gore kadrovsko rješenje", ocijenio je on.

Pavlović smatra da Vuksanović nema ni stručne reference, ocjenjujući da se njegovo imenovanje koristi za predizborne svrhe.

Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije je kazao da je, bilo da se radi o Vukasnoviću ili nekom drugom kandidatu, bitno da Uprava policije daje jasne rezultate.

Konjević smatra da je, bez dalje reforme sistema, nemoguće obezbijediti političku neutralnost i profesionalizam u radu policije.

"Rezultate policije nećemo samo mi mjeriti već će ih pratiti i evropski partneri. Svako novo kadrovsko rješenje treba da bude u skladu sa očekivanjima koje Evropska unija ima od nas", kazao je on.

Poslanik Bošnjačkle stranke Suljo Mustafić rekao je da uvažavajući činjenicu da je Vuksanović radio mnoge i značajne dužnosti zavređuje povjerenje.

"Davanjem šanse da kontinuitet profesionalnosti nastavi i na ovom poslu i uradi više prije svega u depolitizaciji i profesionalizaciji policije", rekao je Mustafić.

On je kazao da u BS od Vuksanovića posebno očekuju da ispravi postojanje etničkog disbalansa u sastavu policije u pojedinim zajednicima kada se radi o prisustvu pripadnika bošnjačkog u drigi manjinskih naroda.

"Treba mnogo više da se uradi na proporicionalnmo zastupljenost ovih kadrova", rekao je on.

Galerija

Bonus video: