Popović: Nepripremljeni bojkot izbora bio bi bumerang koji radi za režim

Nekontrolisani pojedinac ne smije imati pristupa „tamo gdje su kriminal, vrh vlasti i vrhovni vođa i gdje bi se sve to moglo rasvijetliti“
53 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2012. 06:59h

Navodeći da se "dugovjeko čudovište" od vlasti može smijeniti samo povezivanjem u jedinstvo svih demokratskih snaga, profesor Milan Popović je rekao da bi se nepripremljeni bojkot vratio kao bumerang koji radi za režim.

"Sa druge strane, ići na izbore sa neuslovima, pretvara opoziciju u saučesnike ovakve vlasti i organizovanog kriminala. Pred svim snagama je velika i teška dilema da li ići na bojkot ili izaći na izbore. Ako se pogriješi, može se čak i nevoljno biti saučesnik", rekao je Popović.

Marković gubi samokontrolu

Komentarišući izjavu ministra pravde Duška Markovića da DPS, u okviru baze podataka o biračima “Siguran glas”, vodi socijalnu brigu o biračima, Popović se zapitao "gdje to piše u Ustavu da je socijalna politika djelatnost partija".

"I to kaže ministar pravosuđa koji se čak i ne trudi da simulira demokratiju, a spada u najhladnokrvnije pripadnike klana, što znači da i njima pucaju živci i samokontrola“, rekao je Popović.

Popović: Odluka DPS-a znak paničnog straha klana

Suština poruke koju nosi odluka Administrativnog odbora, na kojem u ponedjeljak voljom DPS-a za člana Tužilačkog savjeta, na predlog PzP-a, nije izabran profesor Milan Popović je da nekontrolisani pojedinac ne smije imati pristupa "tamo gdje su kriminal, vrh vlasti i vrhovni vođa i gdje bi se sve to moglo rasvijetliti".

To je mišljenje profesora Popovića koji podršku DPS-a nije dobio jer, kako je to obrazložio poslanik te partije Milorad Vuletić, „nikada ništa lijepo nije rekao o Crnoj Gori, makar u posljednjih pet, šest godina“.

„To je zastrašujuća poruka i informacija za međunarodnu zajednicu o stepenu stvarnih političkih sloboda pred izbore“, istakao je Popović.

Uvjeren je i da činjenica da DPS nije spreman da izdrži „jednog nekontrolisanog člana Tužilačkog savjeta“ svjedoči o nečemu što može da probudi optimizam.

„A to je da je klan kriminala i vrha partije, u liku Mila Đukanovića, u paničnom strahu. To budi nadu na samom kraju“, ocijenio je Popović.

Podsjetio je i da je njegova prva reakcija nakon odbora bila „bez komentara“, navodeći da bi ga kvalifikacija „partijskog vojnika (Vuletić) da ne voli svoju zemlju i da o njoj ne govori ništa lijepo“ zabrinula kad bi u Crnoj Gori postojali koncentracioni logori.

„U kojima, kad partija i njeni vojnici kažu za nekoga da ne voli svoju državu, oni zatvaraju ljude u logore, pa može da bude i likvidiran. Zato nijesam zabrinut. Ali... ipak, mala zadrška i povlačenje riječi. DPS je bio u koaliciji, a ne Milan Popović, sa SPS-om Slobodana Miloševića u vrijeme Sarajeva, Vukovara, Srebrenice. Da li je ko od vrhovnika odgovarao? Ne, jer su zarobljene institucije“, rekao je Popović, poručujući da postoji razlog za zabrinutost jer država „još nije izašla iz logora“.

On smatra da bi mnogo pametniji potez vladajuće većine u odboru bio da su mu dopustili da postane član savjeta, jer njegova inicijativa za smjenu vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić svakako ne bi bila izglasana.

„Moja namjera je bila da pokrenem pitanje razrješenja Čarapićeve zbog prijave koju smo podnijeli urednik “Monitora” Esad Kočan, poslanik PzP-a Koča Pavlović i ja. Nije to bila prijava za krađu ili džeparenje, nego za deportaciju 1992. protiv Đukanovića, a nakon svjedočenja Momira Bulatovića pred sudom. Odmah, 24 sata poslije toga, gdje ima tužilaštva, proširuje se optužnica na Đukanovića i Bulatovića. Kad se to nije desilo, Tužilaštvo postaje saučesnik“, rekao je Popović.

Naveo je i da je o Crnoj Gori lijepih riječi imao kad je izvršen zaokret u politici protiv Miloševića i državnoj nezavisnosti.

„Vrlo malo riječi sam imao za tu partiju, njene ratove, pohode i pljačkašku privatizaciju. I naravno da nijesam volio, kako je vojnik to precizirao, vrh te partije, ne u personalnom, već sistemskom smislu“, objasnio je Popović.

Podsjetio je i na nekoliko „intervjua, izjava i naloga za nasilje nad neistomišljenicima“ vrhovnika.

„I po nepogrešivom obrascu, nekoliko dana nakon tog naloga, uslijedilo bi nasilje nad imovinom, paljenje automobila 'Vijesti', nad novinarima, farsičan pokušaj da se u procesu protiv sina gradonačelnika odglumi nešto od pristojnog sudstva. U intervjuu vrhovnika za 'Vreme' dat je nalog za nasilje, i to nasilje je uslijedilo, jer ovaj incident u Skupštni je vrsta verbalnog nasilja“, rekao je Popović.

Galerija

Bonus video: