Đukanović o protestima: Važno je da u tim prilikama ne budemo nasilni, jer rizikujemo da se sukobimo sa državom

Đukanović je odbacio zahtjeve opozicije za formiranjem tehničke vlade, navodeći da se radi o "nekoja vrsti reketa koja je počela da postaje ideja vodilja u političkom životu Crne Gore"
34043 pregleda 135 komentar(a)
Đukanović na sjednici Savjeta, Foto: Boris Pejović
Đukanović na sjednici Savjeta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.02.2019. 17:50h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da mu je sin Blažo pokrio dugovanja prema Atlas banci, navodeći da mu je to odobreno u Agenciji za sprečavanje korupcioje (ASK). Nakon tvrdnji odbjeglog biznismena Duška Kneževića da je Đukanoviću pokrio 16.741 eura duga u Atlas banci zbog korišćenja kreditinih kartica, Đukanović je kazao da je vratio taj dug kao i da je za njega saznao iz medija.

"Taj dug je vraćen od strane mog sina sa regularnog računa. Prethodno sam konsultovao ASK da li ima kakve smetnje da se to uradi. Dobili smo odgovor da to može tako da se uradi i najregularnije je sa privatnog računa plaćen navodni dug jer su u toku sudski postupci koji treba da pokažu da li je tog duga bilo. I u toku je jedan od sudskih postupaka koji podrazumijeva odštetni zahtjev što omogućava da to plaćanje bude neutralisano i nerealno uplaćeni iznos duga bude vraćen", kazao je Đukanović novinarima nakon sjednice Savjeta za realizaciju izbornog programa Demokratske partije socijalista (DPS).

Đukanović je odbacio zahtjeve opozicije za formiranjem tehničke vlade, navodeći da se radi o "nekoj vrsti reketa koja je počela da postaje ideja vodilja u političkom životu Crne Gore". On je kazao i da je posustao optimizam konkurenata da pobijedi DPS na izborima.

"Opozicija bi sada željela da učestvuje stalno u nekim prelaznim vladama, u kojoj će oni participirati. Ne pristajemo, jer iskreno vjerujemo u politiku koju realizujemo sve ovo vrijeme. Pristajemo da unapređujemo izborno zakonodavstvo, da imamo monitoring, ali ne pristajemo da se povučemo i ustupimo im mjesta", poručio je Đukanović i istakao da sa opoziciijom mogu razgovarati o stalnom unapređenju izbornog zakonodavstva "ali ne pristajemo zbog nečije želje za vlast da se povučemo".

"Oni su godinama proizvodili svoje političke favorite sa željom da na taj način iskreiraju novu političku snagu koja bi pobijedila DPS ali je sve manje nada da to može da se desi. Od raspada DPS nema ništa", poručio je Đukanović.

Zamjenik predsjednika DPS-a i premijer Duško Marković ponovio da se radi o legitimnom zahtjevu ali da se Vlade konstituišu nakon izbora.

"Zamislite kada bi svaki izlazak na ulicu bio razlog da se formira tehnička vlada. Ona je neprihvatljiva u ovom trenutku. Crna Gora je najstabilnija država u regionu. Na unutrašnjem planu ostvarujemo veoma dobre rezultate", kazao je Marković.

Na pitanje da prokomentariše poziv Duška Kneževića da povede zdravo tkivo DPS-a kao i konstatacije dijela javnosti da nije otvboreno stao u zaštitu predsjednika nakon napada odbjeglog biznismena, Marković je rekao da sa Đukanovićem ima redovnu i profesionalnu komunikaciju navodeći da je cijala "DPS zdravo biće".

"Ova partija je obezbijedila razvoj, prosperitet i stvara preduslove za stabilan ekonomski razvoj. Besmisleni pozivi nisu zabranjeni ali me ne dotiču. Besmisleni su i navodi da nisam stao u odbranu predsjednika.Vlada se uvijek blagovremeno odredila prema svakom ataku i na njega lično i na našu politiku u veoma kratkom roku", rekao je Marković ističući da su ta pitanja "poput zlih duhova".

"Kada je u pitanju odnos nas dvojice, mogu reći da bih volio da naša partija traje onoliko dugo kao što su odnosi nas dvojice u profesionalnom i političkom smislu".

Komentarišući odluku Crnogorske da napusti koaliciju sa DPS-om u Podgorici, Đukanović je kazao da bi neki u Crnoj Gori željeli da predstave kako se u državi događa zemljotres ali nije tako.

"Uvijek smo bili stožer okupljanja partija za koje smo vjerovali da su državno odgovorne. Tako je izgledalo i sa Crnogorskom. Nisu prvi a ni poslednji koji su u kratkom roku promijenili strateški kurs. Sami su odlučili da napuste koaliciju. Srećan put svima koji napuštaju brod“, rekao je Đukanović.

Komentarišući protste zbog izgradnje vrtića u Baru, Marković je kazao da je projekat bio zasnovan na urbanističkom planu Bara kao i da "niko neće odgovarati zbog odustajanja od izgradnje".

"Živio sam u uvjerenju da tamo ne može biti problema nego da su u pitanju nesporazumi. Stao sam iza toga ali kako se situacija odvijala rekao sam da nećemo raditi ovako važne projekte i tražićemo novo rješenje. Lokacija i projekat su potrebni. Novac nije problem. Gradićemo vrtić u Baru a odgovornosti nema niti će je biti što se mene tiče", rekao je Marković.

Đukanović je rekao da su građanski protesti legitiman vid izražavanja, navodeći da je spreman da razgovara sa organizatorima ukoliko pokažu interesovanje.

"Važno je da u tim prlikama ne budemo nasilni jer onda rizikujemo da se sukobimo sa državom. Izbore u ovoj zemlji treba da radimo u skladu sa demokratskim pravilima a sve drugo što predlažu građani, što vodi ka unapređenju kvaliteta života vrlo odgovorno ćemo se ponijeti", kazao je Đukanović.

Bonus video: