Šoć: Ustav se može dvojako tumačiti po pitanju Vujanovićeve kandidature

"Ako Vujanović odluči da se kandiduje, i ako neko ospori njegovu kandidaturu, to će kao dio izbornog procesa rješavati Ustavni sud"
89 pregleda 11 komentar(a)
Dragan Šoć, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Šoć, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.07.2012. 15:26h

U Ustavu postoji norma da jedna osoba funkciju šefa države može obavljati samo dva puta, ali i nedorečenost oko toga da li je promjenom državnopravnog statusa došlo i do diskontinuiteta vlasti u Crnoj Gori, što ostavlja prostor za dvojako tumačenje, smatra pravnik Dragan Šoć.

On je, na pitanje ima li predsjednik Crne Gore Filip Vujanović pravo da se treći put kandiduje za tu funkciju, rekao da postoje jaki argumenti za dvojako tumačenje Ustava o tom pitanju.

"Ima argumenata iz kojih se može izvesti zaključak da je Vujanović potrošio broj mandata, a s druge strane, bez obzira što se u Ustavu ne kaže decidno da je promjenom državnopravnog statusa prekinut kontinuitet, može se smatrati da se to podrazumijeva“, kazao je Šoć agenciji MINA.

Šoć kaže da u ovom trenutku ne bi mogao da kaže kojem bi stanovištu dao za pravo, jer ima dilemu koja počiva na tome da li je promjenom državnopravnog statusa automatski prekinut kontinuitet sa rješenjima iz prethodnog Ustava

"Oba mogu da se argumentuju sa manje ili više uspjeha. Ono što je sigurno jeste da, ako Vujanović odluči da se kandiduje, i ako neko ospori njegovu kandidaturu, to će kao dio izbornog procesa rješavati Ustavni sud koji će zauzeti konačno pravno stanovište“, rekao je Šoć.

Do tada, kako je naveo, sve ostaje na tome – koliko pravnika, toliko mišljenja.

Šoć je kazao da u ovom trenutku ne bi mogao da kaže kojem bi stanovištu dao za pravo, jer ima dilemu koja počiva na tome da li je promjenom državnopravnog statusa automatski prekinut kontinuitet sa rješenjima iz prethodnog Ustava.

Zašto Vujanović ne može tri puta kao Tadić >>>

DPS ćuti, SNP daje Vujanoviću treći mandat >>>

Krivokapić: Vujanović ne može biti kandidat DPS-a za predsjednika >>>

"Ili je to trebalo izričito ustavotvorac da naglasi, pa pošto nije – smatra se da je Vujanović potrošio to svoje pravo, odnosno ako se smatra da je kontinuitet to po automatizmu prekinut, onda bi on imao pravo na još jedan mandat“, pojasnio je Šoć.

U Ustavu postoji norma da jedna osoba može funkciju šefa države obavljati samo dva puta, kao i da je Vujanović jedan mandat potrošio u periodu kada je Crna Gora bila dio Državne zajednice

Šoć je podsjetio da u Ustavu postoji norma da jedna osoba može funkciju šefa države obavljati samo dva puta, kao i da je Vujanović jedan mandat potrošio u periodu kada je Crna Gora bila dio Državne zajednice.

"Sad se postavlja pitanje da li mu je ovo drugi mandat, koji mu ističe, jer ako jeste, onda nema pravo da se kandiduje. Ali, ako zauzmemo stanovište da u vrijeme njegovog prvog mandata Crna Gora nije bila nezavisna država, i da se sticanjem nezavisnosti taj mandat automatski briše i da se sve računa od tog dana, onda Vujanović troši svoj prvi mandat predsjednika“ naveo je on.

Propusti u Ustavu

Crnogorski Ustav se, kako je pojasnio, nije odredio o tome, kao što je to urađeno na primjer u Srbiji, gdje su „rekli da se mandati računaju od dana nezavisnosti a prethodni ne računaju, i time je sve jasno rečeno“.

"Naš Ustav je to oćutao. Niko se time nije bavio, i niko nije tome posvetio pažnju kao nekoj važnoj činjenici, i to je ostalo otvoreno i prepušteno tumačenju“, kazao je Šoć.

Prema njegovim riječima, bitno je da rasprava oko ta dva različita tumačenja može da bude samo pravne prirode, među pravnicima.

"Ako se Vujanović ponovo kandiduje i ako neko, ko ima pravni interes i kapacitet, smatra da on na to nema pravo i pokrene spor, nadležni organ za to je Ustavni sud, čije je mišljenje konačno i obavezujuće“, zaključio je Šoć.

Bonus video: