Ban Ki Mun bi na Cetinje

Prvi čovjek Ujedinjenih nacija, prema informacijama “Vijesti”, Crnu Goru će posjetiti 24. jula
72 pregleda 8 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Brecorder.com
Ban Ki Mun, Foto: Brecorder.com
Ažurirano: 14.07.2012. 11:08h

Tokom zvanične posjete Crnoj Gori generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun sastaće se krajem jula u Podgorici sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, premijerom Igorom Lukšićem i predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, saopšteno je iz UN.

Ujedinjene nacije su najavile da će tom prilikom posjetiti i UN eko-gradilište u Podgorici i istorijsku prijestonicu Cetinje.

U okviru posjete Kini i jugoistočnoj Evropi koja za cilj ima promovisanje partnerstva između UN i zemalja regiona, Ban Ki Mun će posjeti sve bivše jugoslovenske države i sastati se sa njihovim najvećim državnim zvaničnicima.

Njegova prva stanica biće Slovenija gdje će se stići 19. jula, a nakon toga će otputovati u Hrvatsku gdje će se sastati sa ministarkom vanjskih poslova Vesnom Pusić, predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem.

Generalni sekretar UN će tokom zvanične posjete Zagrebu održati predavanje i na Akademiji za politički razvoj povodom 20. godina članstva Hrvatske u Ujedinjenim nacijama.

Ban Ki Mun će se nakon sastanka sa crnogorskim zvaničnicima, sresti i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, imenovanim premijerom Ivicom Dačićem i novoizabranim predsjednikom Generalne skupštine UN Vukom Jeremićem.

Visoki gost sa Ist Rivera tokom turneje na Balkanu posjetiće i Kosovo gdje djeluje Privremena administracija UN (UNMUK), kao i međunarodne i regionalne organizacije i predstavnike kosovske vlasti.

Prema zvaničnoj najavi UN-a, generalni sekretar će posjetiti manastir Visoki Dečani koji je pod zaštitom UNESCO-a, kao i grad Prizren. Njegove posljednje stanice na Balkanu biće Makedonije i Bosna i Hercegovina.

Prema informacijama “Vijesti” Ban Ki Mun će Crnu Goru posjetiti 24. jula.

Bonus video: