Građanin Roćen na zvaničnom sastanku sa šeficom diplomatije Kipra

"Do susreta, koji je bio isplaniran ranije, došlo je na inicijativu kiparske ministarke vanjskih poslova, zbog dobrih i prijateljskih ličnih odnosa"
0 komentar(a)
Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.07.2012. 13:35h

Vlada je najavila i omogućila sastanak Milanu Roćenu sa šeficom diplomatije Kipra Eratom Kazakou Markulis u rezidencijalnom objektu vila “Gorica“, iako je Skupština prije tri dana konstatovala njegovu ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova i evropskih integracija.

Vlada je preksinoć izdala saopštenje u kojem se navodi da će se bivši ministra Roćen sastati sa šeficom kiparske diplomatije u vili “Gorica”.

Zbog toga su “Vijesti” juče Vladin Biro za odnose sa javnošču pitale na osnovu čega je Vlada bivšem ministru Roćenu omogućila da se sastane sa ministarkom vanjskih poslova republike Kipar.

"Radi se o uobičajnoj međunarodnoj praksi. Do susreta, koji je bio isplaniran ranije, došlo je na inicijativu kiparske ministarke vanjskih poslova, zbog dobrih i prijateljskih ličnih odnosa“, odovor je Vladinog Biroa. Na sljedeće pitanje „Vijesti“, ako je sastanak bio planiran ranije, zašto se sa šeficom diplomatije Kipra umjesto Roćena danas nije sastao samo premijer ili neki drugi državni zvaničnik, iz Biroa su odgovorili:

"Presjednik Vlade Igor Lukšić se sastao danas sa ministarkom vanjskih poslova Kipra. Saopštenje možete preuzeti sa linka“.

Kako se Roćen u svojstvu građanina sastao sa šeficom Kipra, „Vijesti“ su Vladin Biro pitale i da li bivši ministar ima pristup diplomatskoj prepisci i ostalim dokumentima MVPEI.

"Skupština Crne Gore je 10. jula konstatovala ostavku bivšeg ministra vanjskih poslova i evropskih integracija, čime je g. Roćen prestao da vrši sve nadležnosti iz djelokruga rada ministra vanjskih poslova i evropskih integracija“, odgovorili su iz Biroa.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: