DPS ćuti, SNP daje Vujanoviću treći mandat

“Ustavom iz 2007. propisano je da isto lice može biti predsjednik najviše dva puta"
102 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2012. 11:14h

Samo u Socijalističkoj narodnoj partiji za sada smatraju da ne postoje pravne prepreke da se šef države Filip Vujanović kandiduje treći put na predsjedničkim izborima.

Na drugoj strani, predsjednik Skupštine i SDP Ranko Krivokapić i zamjenik predsjednika Nove Goran Danilović ocjenjuju da Ustav Crne Gore isključuje mogućnost da se Vujanović treći put kandiduje, dok u DPS tvrde da još nijesu razmatrali to pravno pitanje koje se direktno tiče daljeg političkog angažmana te partije.

Krivokapić: Vujanović ne može biti kandidat DPS-a za predsjednika >>>

Zašto Vujanović ne može tri puta kao Tadić >>>

“Ko god bio kandidat za predsjednika, odrediće ga DPS, a na drugim akterima političkog života je da ga podrže ili da predlože građanima svog kandidata. Pitanje ima li aktuelni predsjednik pravo ponovne kandidature je pravno, a ne političko pitanje, o kojem još nijesmo razgovarali”, rekao je “Vijestima” portparol DPS-a Časlav Vešović.

Vujanović, koji je prvi mandat počeo maja 2003. u zajednici sa Srbijom, a drugi u nezavisnoj državi 2008, ne bi mogao da iskoristi argument kao Boris Tadić, koji se pozvao na to da se po pravnom sistemu Srbije mandati ponovo računaju od obnove nezavisnosti. Ustav Crne Gore i zakon o njegovom sprovođenju iz 2007. ne sadrže član po kojem se mandati od osamostaljenja računaju nanovo.

"Ne postoje pravne prepreke"

“Ustavom iz 2007. propisano je da isto lice može biti predsjednik najviše dva puta. Po tom istom Ustavu, Vujanović je izabran na izborima aprila 2008. za predsjednika nezavisne države. Samim tim, po našem mišljenju, ne postoje pravne prepreke za njegovu eventualnu novu kandidaturu”, rekao je Neven Gošović (SNP).

On je “Vijestima” pojasnio da u slučaju kandidature Vujanovića mjerodavan stav mogu dati “samo nadležni državni organi”.

“Državna izborna komisija (DIK) ili, u slučaju podnošenja žalbe na rješenje DIK-a, Ustavni sud. Po Ustavu, on je samo jednom izabran za predsjednika nezavisne države, a u prethodnom mandatu bio je predsjednik republike, koja je bila u zajedničkoj državi sa Srbijom. To je razlog koji opredjeljuje da ne postoje pravne prepreke za novu kandidaturu”, rekao je Gošović.

Navodeći da je Ustav jasan, te da je Vujanović u trećem mandatu, Goran Danilović (Nova) rekao je da je nedopustiva mističnost oko pitanja može li se aktuelni predsjednik još jednom kandidovati.

“Mislim da je Ustav jasan i da je ovo drugi mandat Vujanoviću, ako ne misle da pošalju poruku da Crna Gora postoji i funkcioniše od trenutka referenduma 2006. i državno-pravni status sa tim nema nikakve veze”, rekao je Danilović.

“Napravljena je neka vrsta diskontinuiteta. Ovo je pravno rizičan teren, ali su stvari očigledno jasne"

On je istakao da Ustav Srbije precizno definiše da se “od trenutka usvajanja Ustava broje mandati”.

“Napravljena je neka vrsta diskontinuiteta. Ovo je pravno rizičan teren, ali su stvari očigledno jasne. Imao on pravo da se kandiduje ili ne, nama u opoziciji treba da bude svejedno”, poručio je Danilović, uvjeren da će na sljedećim predsjedničkim izborima, “bude li poštene utakmice, pobijediti kandidat Demokratskog fronta, bio među kandidatima Vujanović, neko drugi ili treći”.

Galerija

Bonus video: