EK o izjavi Đukanovića: Napadi na medije neprihvatljivi

Lange je podsjetio da su sloboda medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključne oblasti koje EK pomno prati u Crnoj Gori
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 07:39h

Šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange je kazao da je potrebno garantovati sigurno okruženje za istraživačko novinarstvo i da svi slučajevi nasilja nad novinarima u Crnoj Gori zahtijevaju temeljno ispitivanje od strane nadležnih organa kako bi se počinioci priveli pravdi.

Lange je to kazao u odgovoru na pismo koje su mu u petak prošle sedmice uputili direktori "Vijesti" Željko Ivanović, nedjeljnika "Monitor" Milka Tadić-Mijović i "Dana" Mladen Milutinović povodom intervjua šefa DPS-a Mila Đukanovića beogradskom nedjeljniku “Vreme” u kojem je ocijenio da nezavisni mediji rade protiv interesa Crne Gore.

Lange je u odgovoru naglasio značaj koji sloboda medija ima za agendu EK, kao jedan od ključnih stubova demokratije i osnovno pravo, zaštićeno odgovarajućim evropskim i međunarodnim sporazumima.

“Ona je utkana u osnove Evropske unije i Komisija neće prihvatiti nikakva odstupanja od ovih standarda od strane zemalja koje streme članstvu u EU”, naveo je Lange.

Podsjetio je da su sloboda medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključne oblasti koje EK pomno prati u Crnoj Gori.

“Ono što mi tražimo od nadležnih je da se angažuju kako bi proces reformi dao konkretne rezultate, kako ste napomenuli, i da se obezbijedi usklađivanje zakonodavnih i administrativnih kapaciteta Crne Gore sa pravnim tekovinama EU (acquis communautaire)”, naveo je Lange.

Prema njegovim riječima, napadi na medije su neprihvatljivi u jednom demokratskom društvu.

“Svi slučajevi nasilja nad novinarima zahtijevaju temeljno ispitivanje od strane nadležnih organa kako bi se počinioci priveli pravdi."

“Svi slučajevi nasilja nad novinarima zahtijevaju temeljno ispitivanje od strane nadležnih organa kako bi se počinioci priveli pravdi. Takođe je potrebno garantovati sigurno okruženje za istraživačko novinarstvo”, naveo je Lange.

Ivanović, Tadić-Mijović i Mulutinović se se obratili ambasadama država EU i SAD kako bi skrenuli pažnju na “izliv govora mržnje i prijetnji” a koji, kako su naveli, “obesmišljava svako vaše i naše zalaganje da se u Crnoj Gori implementiraju evropske vrijednosti i standardi”.

Oni su zatražitu jasnu i hitnu akciju na suzbijanju govora mržnje i prijetnji prema nezavisnim medijima, ma od koga to dolazilo, i na stvaranju drugačijeg i normalnog ambijenta za rad svih medija u Crnoj Gori

Podsjetili su da je nakon sličnih Đukanovićevih izjava ubijen glavni urednik lista “Dan” Duško Jovanović, da je napadnut Ivanović i da do danas nijesu otkriveni stvarni počinioci i naručioci tih djela, kao ni za još desetak slučajeva napada na novinare.

Galerija

Bonus video: