Lukšić: Pregovori će promijeniti navike građana i donijeti bolji život

Prema njegovim riječima, Vlada je potpuno posvećena daljem razvoju društva
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2012. 17:39h

Pregovori Crne Gore i Evropske unije (EU) promijeniće navike ljudi i obezbijediti bolji život svim građanima, ocijenio je danas premijer Igor Lukšić.On je, na Kroacija samitu u Dubrovniku, rekao da je država za kratko vrijeme napredovala na evropskom putu, i da je u tom periodu uloženo dosta u jačanje institucija i administracije.Lukšić je podsjetio da je Crna Gora počela pregovore sa EU.“Proces pregovora je dinamičan i dug, i moraju se postići konkretni razultati. Taj proces promijeniće navike ljudi, i obezbijediće bolji život svim građanima”, precizirao je Lukšić.

On je ponovio da Crna Gora pregovore počinje poglavljima 23 i 24 koja se odnose na pravdu, osnovna ljudska prava, slobodu i bezbjednost, i dodao da je skrinig za te oblasti gotov.“Iako je novi pristup u pregovorima zahtjevan, ubijeđen sam da će dati mjerljive rezultate. Jačanje institucija omogućiće građanima bolji život”, precizirao je Lukšić. Prema njegovim riječima, Vlada je potpuno posvećena daljem razvoju društva.

Lukšić je ocijenio da je različitost snaga crnogorskog društva.“Naše društvo promoviše suživot, međusobno poštovanje i cijeni znanje i ideje. Svjesni smo da u budućnosti moramo biti posvećeni mijenjanju našeg društva i primjeni univerzalnih vrijednosti”, dodao je on.Lukšić je kazao da je ubijeđen da crnogorske institucije mogu da se bore sa izazovima na putu reformi.

On je ocijenio da je obnova državnosti dodatno uticala na evropske aspiracije Crne Gore

On je ocijenio da je obnova državnosti dodatno uticala na evropske aspiracije Crne Gore. “Za relativno kratko vrijeme ostvarili smo napredak na evropskom putu, jačali smo institucije i administrativne kapacitete”, kazao je Lukšić.Prema njegovim riječima, EU i njene države članice dokazali su se kao efikasni partneri u procesu izgradnje države i sistema. “Iako svaka država ima svoje specifičnosti, mora koristiti iskustva drugih u procesu reformi”, kazao je Lukšić.On je naveo da je razvoj Balkana oblikovan i uslovljen posebnim i karakterističnim interesima, “a lekcije iz njegove istorije mogu služiti kao primjer”.Lukšić smatra da evropska priča zapadnog Balkana može uspjeti samo u jedinstvenom naporu svih država. “Prošlost država regiona povezana je kao i njihova budućnost. Živimo zajedno, i šta god da se desi na jednom mjestu uticaće na drugo, zbog toga i imamo zajedničke interese”, rekao je on.

Milanović: Hrvatska će pomoćiPremijer Hrvatske Zoran Milanović kazao je da ta zemlja može drugima u regionu pomoći u procesu evropskih integracija.On je naveo da će se Hrvatska zalagati za dalji proces proširenja i da otvorena bilateralna pitanja, koja se odnose na granice, neće kočiti evropski put država regiona.

“Hrvatsko pristupanje EU bio je dug i zahtjevan proces, reforme koje smo sproveli dovele su do efikasnijih institucija i možemo pomoći svima koji prolaze kroz to iskustvo. Za izgradnju države nije dovoljna zgrada, već funkcionalne insitucije”, kazao je Milanović.Milanović je čestitao Lukšiću početak pregovora, dodajući da će taj proces biti teži Crnoj Gori nego što je bio slučaj sa Hrvatskom.Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je da je za tu zemlju stabilnost regiona jedan od njenih najbitnijih interesa, i da je zato važno nastaviti proširenje EU.On je pozdravio otvaranje pregovore Crne Gore sa Unijom.“Države regiona moraju same preuzeti odgovornost za rješavanje otvorenih pitanja. Ne treba neko sa strane da ih rješava, sami smo sposobni za to”, dodao je Josipović.Stabilnost regiona, kako je kazao, bitna je ne samo za EU, već i za cijeli svijet.

Hvala svima koji su priznali KosovoPremijer Kosova Hašim Tači zahvalio se svima koji su podržali nezavisnost te države, navodeći da puna nezavisnost znači i punu odgovornost.

Predsjednik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je rekao da proces proširenja za države regiona predstavlja promjene u svim sferama društva.Kroacija Samit je međunarodna konferncija predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova i predstavnika evropskih, država Sjeverne Amerike i južnog Mediterana. Tema ovogodišnjeg skupa je Izgradnja države i iskustvo EU.Crnogorski premijer će, tokom samita, imati bilateralne sastanke sa Tačijem i zamjenikom američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Filom Gordonom.

Galerija

Bonus video: