Možemo vas naučiti kako da uzimate imovinu kriminalcima

Dug je put od početka pregovora sa EU do samog završetka, tako da će se od zemlje očekivati da izvrši radikalne promjene u mnogim oblastima
60 pregleda 14 komentar(a)
Lusinda Krejton, Foto: Publicaffairsireland.com
Lusinda Krejton, Foto: Publicaffairsireland.com
Ažurirano: 06.07.2012. 18:11h

Ministarka za evropske poslove Irske Lusinda Krejton kazala je za “Vijesti” da Crna Gora treba da uradi više kada je u pitanju borba protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala.

“To nije ništa novo i to će biti jedno od pitanja o kojima ću razgovarati sa ministrom vanjskih poslova. Ono što mi u EU vidimo jeste da je zemlja ostvarila dobar napredak u mnogim oblastima i da taj napredak treba nagraditi i priznati. Međutim, dug je put od početka pregovora sa EU do samog završetka, tako da će se od zemlje očekivati da izvrši radikalne promjene u mnogim oblastima. Pitanja koja vi pokrećete su već sada na samom vrhu agende i moraće se rješavati”, kazala je Krejton koja u Crnoj Gori boravi u svojstvu predstavnika predsjedavanja te zemlje OEBS-om.

Ona je kazala da je Irska, kao predsjedavajuća OEBS-a, spremna da podijeli svoja iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala.

“Mi, u Irskoj, imamo veoma dobar primjer kako od osumnjičenih za kriminal oduzeti imovinu koju su stekli na nezakonit način preko našeg Biroa za imovinu stečenu krivičnim djelom.

To je nov pristup u rješavanju jednog elementa kriminala i spremni smo da ovo iskustvo podijelimo sa drugim državama članicama OEBS-a, uključujući i Crnu Goru”, kazala je ministraka za evropske intergracije Irske, koja će u januaru sljedeće godine preuzeti predsjedavanje EU. Uz SAD i Veliku Britaniju, Irska odnosno njen Zakon o imovinskoj koristi stečenoj krivičnim djelom navodi se kao udžbenički primjer uspješnosti borbe protiv ove pojave. Prema tom zakonu, sud može da odredi osiguranje ili zamrzavanje sredstava koja potiču iz krivičnih djela, pri čemu nije vezan za konkretnu optužbu ili presudu za krivičnu radnju. U sredstva koja su predmet propisa spadaju nekretnine, automobili, plovila, gotovina...

Krejton je podsjetila da je Kancelarija OEBS-a za ljudska prava i demokratske institucije (ODIHR) slala svoje misije za praćenje predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Crnoj Gori od 1997. godine.

„Ukoliko dobije poziv, ODIHR je spreman da pošalje misiju koja će izvršiti procjenu potreba i koja će utvrditi da li je potrebno praćenje izbora i koja vrsta praćenja izbora bi dala najbolju dodatu vrijednost i pomoć Crnoj Gori sa ciljem unapređivanja njenih budućih izbornih procesa. Međutim, odgovornost za sprovođenje tih preporuka je na vašim nadležnim državnim organima“, poručila je Krejton. Prema njenim riječima, proces pregovora sa EU je težak i zahtijeva posvećenost i rad svih djelova društva.

„Ovaj proces podrazumijeva korjenite promjene u vašoj zemlji i načinu na koji funkcioniše. Široka podrška promjenama koje će povremeno biti teške i bolne od presudnog je značaja jer, na kraju krajeva, reforme će donijeti korist svim građa- nima“, zaključila je Krejton.

Nasilje nad medijima neprihvatljivo

Pozivamo Crnu Goru da uradi više u borbi protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala i da osigura puno poštovanje osnovnih prava i sloboda.

To su prioriteti OEBS-a u Crnoj Gori i zadovoljstvo mi je što na rješavanju ovih pitanja radimo zajedno“, rekla je Krejton tokom sastanka sa ministrom inostranih poslova Crne Gore Milanom Roćenom.

„Prioriteti irskog predsjedavanja OEBS-om obuhvataju dobro upravljanje, transparentnost i borbu protiv korupcije. Razmjenjujemo iskustva o najboljim praksama sa 56 zemalja članica OEBS-a i bilo mi je zadovoljstvo da čujem da Crna Gora ima koristi od ovog procesa“. Sloboda medija je, takođe, prioritet irskog predsjedavanja OEBS-om. Ministarka Krejton je na današnjem sastanku pomenula i pitanje bezbjednosti novinara.

„Nasilje nad medijima je neprihvatljivo i svi takvi slučajevi se moraju temeljno istražiti i goniti. Predstavnica OEBS-a za slobodu medija je uvijek spremna da u ovoj oblasti pruži pomoć“, zaključila je Krejton.

Bonus video: