NOLENS VOLENS

Roćen odlazi sad kad je najljepše

U dijelu civilnog sektora i opozicije ne isključuju mogućnost da Roćen ima planove da bude novi premijer
98 pregleda 44 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 18:24h

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista sinoć nije razmatralo da li će prije parlamentarnih izbora birati novog šefa crnogorske diplomatije i ko bi mogao naslijediti Milana Roćena koji je juče potvrdio da podnosi ostavku na funkciju ministra inostranih poslova, saznaju Vijesti u DPS-u.

Iako bi bilo logično da DPS odluči da premijer ili neko od ministra obavlja funkciju vršioca dužnosti šefa diplomatije u naredna tri do četiri mjeseca, za kada se očekuju izbori i novi sastav Vlade, izvor iz vrha vladajuće partije je rekao da će ubrzo odrediti novog šefa diplomatije.

Penzioner ili premijer

Navodeći da je 62-godišnji Roćen u posljednje vrijeme u neformalnim kontakima indirektno govorio o umoru i odlasku u penziju, sagovornici “Vijesti” iz vladajuće koalicije smatraju da je ostavkom napravio mudar potez.

Roćen je, prema tumačenjima dijela njegovih kolega, na ovaj način izbjegao da postane tema spekulacija da ga je neko izbacio iz Vlade, prilikom njenog novog formiranja nakon moguće pobjede DPS na izborima, te da će ostati upamćeno da je na funkciji šefa diplomatije dočekao otvaranje pregovora Crne Gore sa EU.

Na drugoj strani, u dijelu civilnog sektora i opozicije ne isključuju mogućnost da Roćen ima planove da bude novi premijer.

Geopolitički analitičar, general u penziji Blagoje Grahovac kazao je “Vijestima” da u analizi povlačenja Roćena sa dužnosti ministra MVPEI treba uzeti u obzir nekoliko parametara.

“U posljednjih 25 godina, Roćen je više puta u posljednji čas sa visokog položaja u jednom taboru prelazio na važne pozicije u drugom. Sve to vrijeme nikad nije smijenjen ili suspendovan, što govori da se radi o dobro pripremljenom kalkulantu”, smatra Grahovac.

Prema njegovim riječima, institucije EU i SAD konačno su ozbiljno shvatile geopolitičku igru političara Zapadnog Balkana gdje se iza glasnog zagovaranja evroatlantskih integracija krije prepuštanje državnih bogatstava inostranim tajkunima, u Roćenovom slučaju ruskim.

Grahovac: Miševi prvi osjete brodolom

Pregovori za članstvo u EU, dodao je Grahovac, treba da dovedu do aktivne borbe protiv korupcije i kriminala.

“Mnogi crnogorski kormilari predosjećaju da će biti brodoloma. Miševi su to prvi osjetili, pa bježe sa broda”, podvukao je general u penziji.

On je dodao da Đukanović nema povjerenja u saradnike iz DPS-a, osim u Roćena.

“Možda je njegovo povlačenje priprema za premijersku funkciju, što je nakakva garancija za političko preživljavanje Đukanovića. To ne bi trebalo da brine građanje, jer će u tom slučaju EU prekinuti pregovore sa Crnom Gorom”, ocijenio je Grahovac.

Postoji i mogućnost, dodaje Grahovac, da će se “ Roćen iseliti iz Crne Gore, te da će uspjeti da svojim saradnicima obezijedi utočište”.

Za poslanika PzP-a Koču Pavlovića “iznenadna ostavka desne ruke Mila Đukanovića je jeftin predizborni manevar kojim se želi pribaviti naklonost Zapada, a posebno Njemačke kao stvarnog kreatora evropske politike na Balkanu i u Crnoj Gori”.

I Pavlović je ocijenio da se Roćen neće penzionisati, već da će se poslije izbora vratiti kao premijer.

“Svakome ko poznaje ovaj režim dobro je poznata njegova prevarna i kriminalna priroda. Zato bi moralo svakome da bude jasno da Roćenova ostavka ne predstavlja njegovo penzionisanje, niti je to nagovještaj nove, proevropske politike režima.

Roćenova ostavka predstavlja njegovo privremeno povlačenje kako bi se, nakon izborne pobjede, Đukanovićeva 'desna ruka' vratila na velika vrata, na čelo buduće Vlade”, naglasio je Pavlović.

Potpredsjednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Vasilije Lalošević (SNP) ustvrdio je da parlamentarci, bar oni iz redova opozicije, nijesu imali ni najmanju naznaku da će se Roćen povući tokom posljednje sjednice kojoj je ministar prisustvovao.

“Izvjesno je da smo dobili početak pregovora i da u ovoj fazi treba da usvajamo evropske vrijednosti. Ulaženje u razloge Roćenove ostavke ili druga nagađanja predstvaljalo bi spekulacije”, kazao je Lalošević.

Roćenovi kritičari iz opozicije i NVO tvrde da je on “ruski čovjek” u Crnoj Gori, da je dovodio ruske tajkune u neuspješnim privatizacijama, da je osnivač paralelnih tajnih službi, da je povezan sa kriminalnim krugovima, i firmom Bemax, kao i da je “rukovodio” prorežimskim medijima. Roćen je ove optužbe više puta demantovao.

Galerija

Preporučujemo za Vas