Roćen: Odlazim. Šta još može jedan ministar da doživi?

Roćen će nastaviti da radi "nešto pametno i korisno za Crnu Goru", što je, kako je rekao, činio i do sada
136 pregleda 107 komentar(a)
DPS, rođendan, Milan Roćen, Foto: Luka Zeković
DPS, rođendan, Milan Roćen, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.07.2012. 10:28h

Ministar vanjskih poslova i evropskih intergacija Milan Roćen potvrdio je "Vijestima" da nakon šest godina podnosi ostavku i da se povlači iz diplomatije.

PzP: Povlačenje Roćena jeftini predizborni manevar>>>>>>>

On je kazao da je za šest godina njegovog mandata obilježio "sve uspjeh do uspjeha".

"Crna Gora je napravila meteorski uspon. A ima li boljeg mjesta za jednog crnogorskog diplomatu da jednu takvu odluku saopšti ovdje, u ovom hramu gdje je živio patrijarh crnogorske diplomatije. Zato sam izabrao i ovaj događaj i ovaj dan da to javno saopštim", rekao je Roćen nakon što je otvorio Ljetnju školu diplomatije u kući vojvode Gavra Vukovića u Beranama.

On je kazao da će njegova ostavka biti formalizovana u naredne dvije nedjelje. Roćen je dodao da ostavku nije donio naprečac.

"Šta još može jedan ministar da doživi? Dobili smo pregovore, to je proces koji traje. Kada bih ostao sada, ond bi trebalo čekati da se to završi, nisam siguran da će to dogodine biti završeno. A kada se to završi, Crna Gora je kandidat za nestalnog člana Savjeta bezbjednost, što će trajati do 2026. godine, onda bi tražili da ostanem do tada", rekao je Roćen kroz osmijeh.

Što se tiče njegovog nasljednika, kazao je da je to pitanje za premijera. Ranije je "Pobjedi" kazao da „se očekuje da to bude svakako profesionalni diplomata kao što je i sam bio“.

Što se njegovih planova tiče, Roćen je za sebe rekao da će nastaviti da radi "nešto pametno i korisno za Crnu Goru", što je, kako je rekao, činio i do sada.

"Smatram da je pravi trenutak otići poslije svih vanjskopolitičkih uspjeha koje je Crna Gora ostvarila, posebno sada nakon što su otvoreni pristupni pregovori sa Evropskom unijom i i nakon što je poslije samita NATO-a u Čikagu i nakon završetka Drugog cikluusa u okviru MAP-a naša zemlja praktično na pragu NATO-a", rekao je ministar Roćen u nedjelju uveče Pobjedi.

Na pitanje da li je o odluci već informisao predsjednika Vlade ministar Roćen je rekao da će ta odluka „vrlo brzo ući u zvaničnu proceduru“.

Milan Roćen je prvi izabrani šef crnogorske diplomatije nakon što je naša zemlja 2006. obnovila nezavnost. Na dužnosti je već šest godina.

Prije te dužnosti godinama je bio glavni politički savjetnik Mila Đukanovića i to kada je on obavljao dužnosti predsjednika Vlade i predsjednika države.

Od 2003 do 2006. je obavljao dužnost ambasadora nekadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore u Ruskoj Federaciji. Iz Moskve ga je povukao Milo Đukanović kako bi ga imenovao na dužnost koordinatora Centralnog štaba bloka za nezavisnost i generalnog menadžera referendumske kampanje.

Bonus video: