Opština Plav duguje više od tri miliona eura

Šarkinović je objasnio da je cjelokupna ekonomska situacija u opštini bila takva da nijesu bili u mogućnosti da servisiraju sve obaveze
137 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2012. 09:49h

Gradonačelnik Plava Skender Šarkinović saopštio je da je opština na čijem je čelu zadužena za 3.027.321 euro.

„Posebno se ističu dugovi opštine, koji se isključivo prepisuju predsjedniku Opštine i DPS-u, kao jednom od koalicionih pamera, a dobro se zna da smo u ovom mandatu bili u koaliciji sa SDP-om i tri albanske partije, a u prethodnom sa BS, Partijom za Gusinje i ostalim", rekao je Šarkinović.

SDP, BS, Demokratski savez i Partija za Gusinje formiraće početkom sedmice vlast u Plavu i tako DPS poslati u opoziciju, a planirano je da mjesto predsjednika SO pripadne Partiji za Gusinje, a gradonačelnika BS-u.

On je objasnio da je cjelokupna ekonomska situacija u opštini bila takva da nijesu bili u mogućnosti da servisiraju sve obaveze prema dobavljačima, izvođačima radova i zaposlenima u lokalnoj upravi.

"Ali uprkos svemu tome imali smo i investiciono-razvojnih ciklusa, gdje smo realizovali značajne investicije, komunalne i društvene infrastrukture", rekao je Šarkinović.

On je naveo da se dobavljačima duguje 300.000 eura, dok je za eksproprijaciju za izgradnju saobraćajnica na području opštine i eksproprijaciju prema graničnom prelazu Gmčar namijenjeno ukupno 150.000 eura.

"Bruto plate za šest mjeseci ove godine za zaposlene u opštini i Centru za kulturu iznose 620.000 eura, a bruto plate za JP Komunalno' za prvih šest mjeseci ove godine iznose 180.000 eura, otpremnine za 15 uposlenih 100.000 eura", rekao je Šarkinović.

Sve navedeno je, kako je rekao, iznos od 1.350.000 eura, dok ostatak od 1.677.321 euro čine "neizmirene obaveze na osnovu poreza i doprinosa na plate zaposlenih u opštini i ova dva preduzeća, koje su reprogramirane za narednih pet godina" :"Što znači da bez ovih poreza i doprinosa koji su reprogramirani, za plate i obaveze prema dobavljačima dug je 1.350.000 eura".

Šarkinović je kazao da se ovih dana privode kraju aktivnosti vezane za kreditno zaduženje opštine

On je kazao da se ovih dana privode kraju aktivnosti vezane za kreditno zaduženje opštine, koje će u velikoj mjeri pokriti prispjele obaveze.

„Analizirajući strukturu obaveza opštine, objektivno se može zaključiti da dugovanja opštine nijesu značajno uvećana, u odnosu na dugovanja iste prilikom mog ponovnog izbora. Ovih dana privodimo kraju aktivnosti na realizaciji kreditnog zaduženja na osnovu odluke SO Plav, što će gotovo u cjelosti pokriti sve prispjele obaveze po svim osnovama. Treba imati u vidu da je i u ovako teškoj ekonomskoj situaciji bilo novih zapošljavanja, što je dodatno povećalo platni fond zaposlenih u odnosu na raniji period, odnosno dugove opštine", zaključio je Šarkinović.

Galerija

Bonus video: