Skupština traži ugledne pravnike da ih pošalje Tužilaštvu

Takav predlog bio je interesantan Borislavu Banoviću (SDP), koji je rekao da ne vjeruje da će drugi ovlaćeni predlagači objavljivati javni poziv
54 pregleda 3 komentar(a)
Ranka Čarapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ranka Čarapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.06.2012. 19:15h

Administrativni odbor porkenuo je proceduru za izbor dva člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, uz rok da se da do narednog četvrtka dostave imena kandidata kako bi se, na zahtjev vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić, procedura završila do kraja jula.

Velizar Kaluđerović (SNP) predložio je da se za izbor dva člana Tužilačkog savjeta objavi javni konkurs u medijima, što nije prihvaćeno. On smatra da bi javnost trebalo obaviijestiti o tome, kako bi "svi zainteresovani mogli da se prijave".

"To bi bilo demokratskije, a imali bi i veću šansu da dobijemo bolju kadrovsku ponudu. Ne treba kadrovski postupak da zatvaramo isključivo u poslaničke klubove", rekao je Kaluđerović.

Takav predlog bio je interesantan Borislavu Banoviću (SDP), koji je rekao da ne vjeruje da će drugi ovlaćeni predlagači objavljivati javni poziv.

"Pošto se radi o istom nivou izbora kandidata, smatram da bi procedura trebalo da bude ujednačena", kazao je on.

Podrška Kaluđerovićevoj ideji stigla je i iz PzP-a. I Koča Pavlović je rekao da bi takvo rješenje bilo demokratskije.

"Mi se zalažemo za mogućnost samokandidovanja i ako se dogovorimo da se objavi javni poziv, podržaćmo to", rekao je Pavlović.

Milorad Vuletić (DPS) rekao je da bi prvo trebalo definisati šta znači termin "ugledni pravnik", jer kako je pojasnio, možda neko jeste stručan u pravnoj oblasti, ali ga neko ne simpatiše.

Predsjednik Odbora Radivoje Nikčević (DPS) ponudio je, kako je kazao, kompromisno rješenje.

"Predlažem da damo rok poslaničkim klubovima i Odboru da najkasnije za sedam dana predlože kandidate. To ćemo objaviti i na sajtu Skupštine i time dati mogućnost zainteresovanima da se prijave, bilo samostalno ili preko klubova poslanika", kazao je Nikčević.

Taj predlog na kraju je jednoglasno prihvaćen, pa će se odbor nakon što pristignu kandidature, dogovoriti da li će organizovati konsultativno saslušanje sa kandidatima za članove Tužilačkog savjeta.

Bonus video: