Neće lopovi udariti na funkcionere

Poslanik PzP-a Koča Pavlović rekao je da ga je zapanjilo to što je Agencija stala iza te “antievropske inicijative”
3 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2012. 17:30h

Komisija za sprečavanje sukoba interesa treba da nastavi da objavljuje apsolutno sve podatke o imovinskom stanju lokalnih i javnih funkcionera, ukoliko su provjereni i objektivni, bez obzira na visinu iznosa koji posjeduju, jer je to u interesu građana, saglasni su sagovornici “Vijesti”.

Agencija za zaštitu ličnih podataka naložila je Komisiji da smanji obim informacija o imovini funkcionera, a spor je nastao nakon zahtjeva poslanika SDP-a Ervina Spahića koji je, prema našim informacijama iz Agencije, ustvrdio da ne postoji pravni osnov da se novčana sredstva funkcionera objavljuju na sajtu Komisije.

Poručujući da podatke o imovini funkcionera treba dati na uvid, poslanik DPS-a i bivši direktor Javnog preduzeća “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”, Zoran Bošnjak rekao je “Vijestima” da njemu ne smeta objavljivanje podataka.

Istovremeno, smatra i da je zahtjev Agencije neutemeljen.

Spor je nastao nakon zahtjeva poslanika SDP-a Ervina Spahića

“Treba u potpunosti dati podatke na uvid sa oprezom, jer ne znate nikad kakva će reakcija pojedinačno biti s druge strane kad se objave ti podaci. Treba objavljivati svu imovinu sa kojom raspolažu, bez obzira na iznos, jer su oni javni funkcioneri i treba to da se zna”, rekao je Bošnjak.

Bošnjak, koji prema podacima Komisije, zajedno sa ostalim čanovima porodice posjeduje četiri stana u Herceg Novom i jedan u Podgorici, te poslovni prostor i ušteđevinu od 37.000 eura, rekao je da javnost treba da zna podatke o imovini funkcionera, “bilo da osoba XY ima gotovinu od pet ili 55 hiljada eura”.

Sličnog mišljenja je i njegov partijski kolega Milorad Vuletić, kojem ne smeta da se na sajt objavi “ništa što je istinito, što je u skladu sa zakonom i poznaje pozitivna evropska praksa”.

“Zašto da ne. Mislim da ima osnova za pojedine stvari koje se traže da se do u detalje ne objavljuju. Ne mislim pri tom na neke stvari koje se tiču bogaćenja ili imovnog stanja. Potenciram sopstveni primjer. Prošle godine je objavljen na sajtu, ali i u novinama, potpuno uvredljiv i pogrešan podatak za mene, jer navodno nijesam prijavio ženinu platu i ženino vozilo za prethodnu godinu, a ja te prethodne godine svoju sadašnju ženu nijesam ni poznavao”, objasnio je Vuletić.

On je rekao da bi najviše volio da se registruje imovina funkcionera kad stupi na dužnost.

“Da se sve popiše i da se napravi razlika kad završava funkciju i da se vidi kako je njegovo imovinsko stanje u međuvremenu, kako se mijenjalo, šta je i kako zaradio”, rekao je Vuletić.

Poslanik PzP-a Koča Pavlović rekao je da ga je zapanjilo to što je Agencija stala iza te “antievropske inicijative”.

“To ograničenje bi bilo antiustavno i njegov cilj je da zakonom omogući režimskim funkcionerima da se bogate van očiju javnosti”, smatra Pavlović.

Nije ga, kako je rekao, iznenadilo to što su “poslanici SDP-a i DPS-a krenuli da svoje prihode proglase tajnima”.

“U svoj priči ima i humorističnih detalja, recimo da će objavljivanje imovine dovesti lopove na vrata bogatih funkcionera. Lopovi u ovoj državi ne diraju funkcionere režima. Lopovi znaju da čak i za obično džeparenje Lui Viton torbe, koja je vlasništvo režimske supruge, oni mogu dobiti 15 mjeseci zatvora”, zaključio je Pavlović.

Problem je Leković

Milan Radović iz Građanske alijanske (GA) smatra da je zahtjev Agencije opravdan, ali se mora riješiti i problem neefikasne kontrole sukoba interesa državnih funkcionera.

“Ako bi se dogodilo da se samo riješi ovaj problem objavljivanja određenih podataka koji ugrožavaju privatnost, prije svega članova porodica javnih funkcionera, a ne riješi problem neefikasnog i nezavisnog rada Komisije i ako se ona ne uspostavi na način da počne da vrši nezavisnu istragu nezakonitog postupanja državnih funkcionera, onda ćemo u ovom trenutku kao društvo imati samo više štete”, smatra Radović.

Prema njegovom mišljenju, ovo pitanje ne bi trebalo da rješava Komisija za sprečavanje interesa, već da se mora riješiti na višem nivou.

“Treba očekivati da poslanici insistiraju da dobijemo sistem koji će sa jedne strane efikasno kontrolisati i sankcionisati nezakonita bogaćenja državnih funkcionera, a sa druge strane sistem koji kao takav neće ugrožavati ljudska prava”, kazao je Radović.

Bonus video: