Ćalović: Organizovani kriminal zamalo zaustavio EU integracije

Ćalović ističe i da to što će Evropska komisija potencirati ispunjavanje strogih uslova dokazuje i da ova Vlada nije uradila dovoljno
73 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 12:57h

Dobijanje datuma pregovora, uz krajnje stroge uslove, je podsticaj svima koji pružaju otpor organizovanom kriminalu i to će biti prva stepenica na putu oslobađanja Crne Gore, ocijenila je danas izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS Vanja Ćalović.

Prema njenim riječima odluka Savjeta ministara EU je najbolje što smo mogli očekivati, jer bi odlaganje početka pregovora bilo opasno pošto bi ojačalo snage i pojedince kojima ne odgovaraju stvarne reforme i pravna država.

"S druge strane, Crna Gora je prva zemlja koja je u procesu integracija eksplicitno uslovljena ostvarivanjem konkretnih rezultata i analizom u oblasti organizovanog kriminala. To dokazuje i koliko su netačne i paušalne bile ocjene naših zvaničnika koji su tvrdili da su kriminal i korupcija bolesti svakog društva. Problem organizovanog kriminala je toliko veliki da je zamalo zaustavio intergacije Crne Gore u EU i to su potvrdili i sami evropski funkcioneri”, naglasila je ona.

"Da smo zaista samo tranziciono područje za šverc droga i oružja a ne meka za pranje para, koje završavaju i u džepovima ljudi iz vlasti i krupnog biznisa, Europol ne bi bio posebno potenciran u procesu analize toga šta je Crna Gora zaista uradila u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa", dodala je Ćalović.

"Nova Vlada nije uradila dovoljno"

Ćalović ističe i da to što će Evropska komisija potencirati ispunjavanje strogih uslova dokazuje i da ova Vlada nije uradila dovoljno da pokida mrežu organizovanog kriminala u koju je upletena skoro dvije decenije.

"Sada je očigledno da to neće ni moći dok se neki novi premijer ne odrekne usluga i veza sa šefovima organizovanog kriminala i upre prstom na one koji su zarobili državu. Savjet ministara EU je Crnoj Gori napravio ogromnu uslugu jer je jasno pokazao da oni neće da pregovaraju sa pojedincima povezanim sa mafijom. Zato će ova Vlada na čelu sa Igorom Lukšićem, marionetom organizovanog kriminala, imati najkraći mandat u istoriji”, tvrdi Ćalović.

Ona tvrdi da će ma prijevremenim izborima građani i opozicija pružiti otpor i da ne smiju dozvoliti da na čelu države ponovo budu osobe povezane sa organizovanim kriminalom.

Bonus video: