Zeleno svjetlo za početak pregovora sa EU, pita se i Europol

Evropski savjet tokom zasijedanja u četvrtak i petak u Briselu, formalno će, po uobičajenoj proceduri, potvrditi odluku Savjeta za opšte poslove
77 pregleda 254 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2012. 18:14h

Pregovori Crne Gore i Evropske unije počeće međuvladinom konferencijom u petak, kad će Evropski savjet, odnosno zemlje članice, dati zvanično odobrenje.

Evropski savjet tokom zasijedanja u četvrtak i petak u Briselu, formalno će, po uobičajenoj proceduri, potvrditi odluku Savjeta za opšte poslove.

Pregovori počinju tzv. skriningom, a to je dubinska analiza crnogorskog i evropskog zakonodavstva i prakse, i to u 23. i 24. poglavlju.

"Crna Gora treba pojačati napore"

Šefovi diplomatija Evropske unije zvanično su podržali majski izvještaj Evropske komisije i zaključili da je Crna Gora postigla zadovoljavajući nivo poklapanja sa uslovima za članstvo, tzv. kopenhagenškim kriterijumima i da može započeti sa pregovorima o članstvu, stoji u zvaničnim zaključcima Savjeta za opšte poslove, koji sačinjavaju ministri inostranih poslova 27 zemalja članica EU-a, koji su maloprije objavljeni u Luksemburgu.

Dakle, Evropska unija otvara pregovore sa Crnom Gorom, što će, prema proceduri, svečano i zvanično potvrditi šefovi država i vlada Evropske unije u petak,okupljeni u formatu Evropskog savjeta, najvišeg tijela Unije.

Zemlje članice naglašavaju da je njihova odluka da prenesu Crnu Goru na viši stepen odnosa sa EU-om, donesena nakon mnogo premišljanja

Preporuci Savjeta ministara, prethodila je dvosatna rasprava Dvadesetsedmorice iza zatvorenih vrata o proširenju na zapadni Balkan, sa posebnim akcentom na Crnu Goru, ali i na Makedoniju, koja se pretvara u „vječnog kandidata“, zemlju koja godinama čeka na otvaranje pregovora. Crna Gora, međutim, prešla je tu tešku prepreku.

Zemlje članice naglašavaju da je njihova odluka da prenesu Crnu Goru na viši stepen odnosa sa EU-om, donesena nakon mnogo premišljanja, i žele se obezbijediti da će pregovori stvarno voditi prema reformama.

„Savjet ističe posebnu važnost koju pridaje pitanjima vladavine prava i podstiče Crnu Goru da se posveti nedostacima koje je u svom izvještaju identifikovala Evropska komisija, a specijalno u domeni ljudskih prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.“

„Crna Gora treba pojačati napore kako bi imala solidne rezultate u tim pitanjima u toku pregovora“.

TV Vijesti, Aleksandra Mudreša

„Savjet poziva Europol, evropsku policijsku službu, da podnese izvještaj o situaciji sa organizovanim kriminalom u Crnoj Gori, i traži od Evropske komisije da izvještaj Europola uzme u obzir na kraju svog izvještaja o skriningu“.

Novi pristup omogućiće dovoljno vremena da se ustanovi neophodna legislativa, institucije i solidni rezultati primjene

U zaključcima se kaže da će „novi pristup“ pregovora biti primijenjen sa strane Evropske unije na poglavlja 23 i 24, koje se bave pravosuđem, temeljenim pravima, pravdom i bezbjednošću. Taj novi pristup omogućiće dovoljno vremena da se ustanovi neophodna legislativa, institucije i solidni rezultati primjene.

Vujanović: Otvaranje pregovora je priznanje za sve subjekte društva >>>

Skrining već spada u proces pregovora

Švedska je uslovila da uz uobičajenu proceduru skrininga, za dozvolu o stvarnom otvaranju pregovora o poglavljima vezanim za reforme pravosuđa i unutrašnjih poslova, bude obavezno priložen i izvještaj Europola, a to je zajednička evropska agencija za suzbijanje kriminala.

Izvještaj Europola baviće se prvenstveno opisom situacije organizovanog kriminala u Crnoj Gori i daće preporuke o njegovom suzbijanju, rekao je Karl Bilt odmah nakon završetka sastanka iza zatvorenih vrata 27 ministara spoljnih poslova EU-a.

"Na osnovu skrininga i tog izvještaja Europola, daćemo ili nećemo dati preporuku za otvaranje konkretnih pregovora o 23. i 24", rekao je švedski ministar novinarima "Vijesti".

Skrining je normalna, uobičajena, procedura u koju je uključena i EU administracija i zemlja kandidat koja počinje pregovore. Uobičajeno je da traje do godinu dana. Ali - procedura skrininga već spada u proces pregovora.

"Pozdravljam što su evropski ministri preporučili otvaranje pregovora sa Crnom Gorom ovog petka", poslao je poruku o rezultatima sastanka na Twitteru komesar za proširenje Štefan File, još dok su ministri spoljnih poslova EU bili iza zatvorenih vrata u zgradi Savjeta u Luksemburgu.

Crna Gora i EU potpisale su 15. oktobra u Luksemburgu prvi sveobuhvatni ugovorni odnos između EU i Crne Gore SSP - međunarodni ugovor koji uspostavlja pravni okvir za uzajamnu saradnju i postepeno približavanje evropskim standardima.

SSP je regulisao sve oblike privrednih djelatnosti i postavlja instituicionalni osnov za jačanje političkog dijaloga i usaglašavanje crnogorskog sa evropskim zakonodavstvom.SSP je stupio na snagu 1. maja 2010. godine a prethodno je ratifikovan u parlamentima svih 27 država članica.Crna Gora je na sjednici Savjeta Evropske unije (EU), 17. decembra dobila status kandidata za članstvo u EU. Evropska komisija je prethodno preporučila da Crna Gora dobije status kandidata za članstvo u EU, ali je objavila i sedam uslova koje je potrebno ispuniti za otpočinjenje pristupnih pregovora.

Za donošenje odluke o otvaranju pregovora neophodna je saglasnost svih 27 zemalja članica EU.

Finski ministar vanjskih poslova Aleksandar Stub, uoči početka sastanka Vijeća ministara EU, kazao je za Radio Slobodna Evropa da očekuje da Crna Gora dobije danas datum početka pregovora.

“Vrijeme je da pregovori počnu, iako će biti će sigurno dosta rasprave o vladavini prava”, istaknuo je Stub.

Na pitanje novinara RSE da li će mu uspjeti da uvjeri švedskog kolegu Karla Bilta koji se protivi otpočinjanju pregovora, finski ministar je odgovorio:

“To je rasprava ‘velikog s malim bratom’, ali na kraju dana u porodici se svi sporovi riješe i stvari se dogovore. Nadam se da ću uspjeti da ga uvjerim da je važno početi pregovore”.

Bilt: Crna Gora je centar pranja novca i drugih aktivnosti >>>

Belgijski ministar vanjskih poslova Didijer Rejnders napomenuo je da postoji određena zabrinutost u vezi sa Crnom Gorom.

"Nadam se, siguran sam da smo vidjeli neki napredak. Naravno, postoji i određena zabrinutost kada je u pitanju Crna Gora, ali moramo početi pregovore. Tako kaže i izvještaj komisije i ja podržavam prijedlog komisije po tom pitanju", kazao je Rejnders.

Njemačka podržava otvaranje pregovora

Njemački državni sekretar za spoljne poslove Mihael Link kazao je pred početak sjednice Vijeća ministara EU, da Njemačka podržava otvaranje pregovora sa Crnom Gorom.

“Da, Njemačka je u potpunosti posvećena tome da se danas odredi datum pregovora. Još uvijek je rano razgovarati o nekim stvarim, ne mogu vam garantovati kakav će rezultat biti, ali radimo vrlo predano kako bismo dali zeleno svjetlo za početak pregovora, ne zato što smo naivni i otvoreni već zato što smo promijenili pristup pregovorima raspravljajući prvo o teškim pitanjima.

Crna Gora je postigla napredak, a mi morano ostati psvećeni onom što smo uvijek govorili, da se oni koji su nešto postigli trebaju pomaći jedan korak naprijed i Njemačka čvrsto podržava otvaranje pregovora danas”, potvrdio je Link.

Švedska je za sada jedina članica Evropske unije koja ima rezerve prema određivanju datuma početka pregovora EU sa Crnom Gorom.

"Svi smo zabrinuti zbog organizovanog kriminala i korupcije na cijelom Balkanu. Oni koji poznaju tu regiju zadnjih decenija to dobro znaju, a problem je posebno ozbiljan u Crnoj Gori. To se u određenoj mjeri može vidjeti u izvještaju komesara i u pregovaračkom okviru. No, o svemu ćemo razgovarati u utorak”, kazao je u intervjuu za RSE Karl Bilt, ministar vanjskih poslova Švedske.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je ranije da bi, u slučaju da ta država dobije datum pristupnih pregovora sa EU, bilo logično da se parlamentarni izbori održe na jesen ove godine, a ne u martu naredne kada ističe mandat aktuelnoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Galerija

Bonus video: