Jelića plaća i Prva banka

Poslanik DPS-a, koji je i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, ne odriče se honorara, uprkos Zakonu o sprečavanju sukoba interesa
131 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2012. 14:10h

Novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa donio je restrikcije za poslanike – ne smiju biti članovi upravnih i nadzornih odbora bez obzira na to da li se radi o državnoj ili privatnoj firmi, a zarada koje su dostizale i četvorocifren iznos odrekli su se mnogi predstavnici naroda, ali ne i Zoran Jelić iz DPS-a.

Jelić u Odboru za reviziju Prve banke dodatno mjesečno zarađuje 800 eura.

Nekadašnji direktor Zavoda za zapošljavanje je i pored zakonskog ograničenja, ostao član Odbora za reviziju Prve banke, čiji je najveći akcionar brat bivšeg premijera i predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, Aco Đukanović, dok šef vladajuće partije posjeduje 2,5 procenata.

Jelić je u zakonskom roku odabrao da ostane u poslaničkim klupama i napustio mjesto direktora Zavoda za zapošljavanje. U izvještaju o imovini i prihodima za prethodnu godinu navodi se da je krajem oktobra napustio članstvo u Bordu direktora Ulcinjske rivijera, ali i da u Odboru za reviziju Prve banke mjesečno prihoduje 800 eura.

Komisiji za sprečavanje sukoba interesa, osim ostavke u Ulcinjkoj rivijeri, Jelić nije dostavio papir koji potvrđuje da mu je funkcija prestala i u Odboru za reviziju Prve banke.

Član 8 Zakona o sprečavanju konflikta interesa predviđa da “javni funkcioner ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja ili nadzornog organa, niti izvršni direktor ili član menadžmenta u privrednom društvu”.

Jelić u Odboru za reviziju Prve banke dodatno mjesečno zarađuje 800 eura

Član 9 precizira da “poslanik, član Vlade, sudija, državni tužilac i zamjenik državnog tužioca, ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa, izvršni direktor, član menadžmenta javnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica u jednom javnom preduzeću ili javnoj ustanovi u kojima je država, odnosno opština vlasnik”.

Jelić je “Vijestima” izjavio da nije u konfliktu interesa pozivajući se upravo na članove 8 i 9 zakona.

“To nije nadzorno tijelo, već savjetodavno. Mi dajemo mišljenja i sugestije Odboru direktora banke. Dobro sam proučio zakone o sprečavanju sukoba interesa i bankama, te statut Prve banke. Ne bih sebi dozvolio da budem u sukobu interesa”, kazao je Jelić.

Jelić je nedavno dospio u fokus javnosti kada se pojavio na fotografiji tzv. Velike regularne masonske lože Crne Gore iza koje, kako su mediji tada navodili, stoji Aco Đukanović, pojedinačno najveći akcionar Prve banke

U štampanom izdanju čitajte:

  • Šta, međutim piše u Zakonu o bankama
  • Koliko zarađuje Vukica Jelić
  • Šta je rekao Predsjednik Komisije Slobodan Leković

Galerija

Bonus video: