Tužilaštvo i policija ne vide tuče na izborima

Iz opozicije nezadovoljni reakcijom državnih organa na incidente tokom izbornog dana, iz policije kažu da su reagovali na svaku prijavu
104 pregleda 12 komentar(a)
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.05.2018. 18:32h

Tužilaštvo i policija ohrabruju incidente koji se događaju tokom izbornog dana, jer ne kažnjavaju takvo ponašanje, tvrde u opoziciji. Tokom lokalnih izbora u Podgorici u nedjelju zabilježeni su napadi aktivista Demokratske partije socijalista (DPS) na predstavnike opozicije u naseljima Konik, Stari aerodrom i Zabjelo.

Ističući da nezavisnost organa gonjenja treba pokazati prilikom izjašnjavanja građana, generalni sektretar Demokrata Boris Bogdanović smatra da su državni organi sve zavisniji od različitih “političkih i kriminalnih centara moći”.

“Sve su sporiji i neodlučniji kada je u pitanju primjena zakona, a naročito obezbjeđivanje uslova za fer i slobodne izbore. To je u svakoj demokratskoj, ali i civilizovanoj zemlji zapravo temeljni zadatak. U Crnoj Gori u toku izbornih kampanja i na sam dan izbora državni organi „oslijepe i ogluve“. Za njih su očito nevidljive radnje prebijanja aktivista i kandidata za odbornike opozicije, upadanje u prostorije opozicionih partija, otvoreno narušavanje tajnosti glasanja, partijski monitoring biračkih mjesta i kontrola izlaznosti birača, ucjene, pritisci i korupcionaške radnje u cilju uticaja na opozicione birače da ostanu kući i mnoge druge nedozvoljene i nemoralne aktivnosti”, kazao je Bogdanović.

Tokom izbornog dana u podgoričkom naselju Konik, aktivisti DPS-a predvođeni Erom Škrijeljom napali su kandidate za odbornike koalicije “Za 21. vijek”, a Lazaru Preleviću nanijete su i fizičke povrede. U tom podgroičkom naselju kasnije je verbalno napadnut i lider pokreta URA Dritan Abazović, dok su na Zabjelu vrijeđani pripadnici Prave Crne Gore koji su pokušali da uđu u mini štab DPS-a. Predstavnici opozicije su tokom izbornog dana u svim opštinama prijavljivali automobile bez registracija u kojima su se, kako tvrde, kupovali glasovi i vodila evidencija birača.

Komentarišući napade na predstavnike opozicije, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da se takvi incidenti dešavaju u svakom društvu, ali i da je upadanje opozicionih aktivista u štabove njegove partije “traženje đavola”. On je tada rekao da se nijedan incident nije dogodio na izbornom mjestu.

“Ne želim da opravdam niti jedan incident, ali želim da skrenem pažnju da moramo zajedno preuzeti odgovornost da se ti incidenti ne dogode. Kao što se sjećate, od Berana, preko Budve, na neki način se legitimisala praksa određenih opozicionih struktura da praktično upadaju u kuću DPS-u i da na taj način, da kažem, dokazuju neku svoju, valjda, političku snagu. Bolje bi bilo da tu političku snagu dokazuju na samim izborima, a bilo je samo pitanje trenutka kada će se ljudi iz DPS-a spontano organizovati da ne dozvole upad u svoju kuću, jer ovdje nije u pitanju incident na izbornom mjestu, nego pokušaj jedne grupe opozicionih prvaka da uđu u izborni štab DPS-a”, poručio je Đukanović.

Sukobi između partijskih aktivista prvi put su zablježeni prije četiri godine kada su opozicione partije zaplijenile biračke spiskove i novac u mini štabovima DPS-a. Slično se dešavalo i na lokalnim izborima na Cetinju i u Mojkovcu prošle godine, kao i ove godine u Beranama. I tada je došlo do fizičkih obračuna aktivista, ali protiv napadača nijesu pokrenuti istražni postupci.

Iz Uprave policije “Vijestima” su kazali da su postupili po svakoj prijavi podnijetoj tokom izbornog dana. Oni tvrde da je u nedjelju prijavljen 21 događaj u opštinama u kojima se održavaju lokalni izbori.

“Od toga u Podgorici je prijavljeno 12, u Bijelom Polju četiri, u Baru dva, u Pljevljima jedan, u Rožajama jedan i u Kolašinu jedan događaj. Službenici Uprave policije su postupili po svakoj prijavi i preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti. U najvećem broju slučajeva, službenici policije su izašli na lice mjesta gdje su obavili službene mjere i radnje. Sa događajima za koja je postojala potreba upoznati su i nadležni tužioci”, saopšteno je iz policije.

Iz Tužilaštva nisu željeli da komentarišu nezadovoljstvo opozicije njihovim djelovanjem povodom incididenata koji su se desili u nedjelju. Iz Prave Crne Gore su Đukanoviću poručili da su “tražeći pravdu naišli smo na njegove đavole, od Konika, Drača, preko Starog aerodroma do Zabjela”. Nosilac liste Prave u Podgorici Vladislav Dajković pozvao je opoziciju da “ne drži glave u pijesku”.

“Ako budemo ćutali zarad sujete, kompleksa i parcijalnih interesa, treba da žalimo što nas nisu još više tukli. Jer očito to i zaslužujemo. Drage kolege, na taj drzak i očigledan udar na dostojanstvo svakog opoziciono-nastrojenog građanina ne smijemo ćutati ni po cijenu života”, zaključio je Dajković.

U Crnoj Gori je najteže dokazati ono što svi znaju i vide

Bogdanović kaže da je za državne organe u Crnoj Gori nevidljivo sve ono što u temeljima narušava fer i demokratske izbore i da je osnovni problem potpuna kontrola državnih organa od strane jedne partije i jednog čovjeka.

“Tako su državni organi u toku kampanje i na sam dan izbora pretvoreni u organizacione jedinice DPS-a, koje služe za očuvanje vladajuće elite. Dakle, ukupna slika navodi nas na zaključak da se izbori ne dešavaju u zemlji članici EU, već u nekoj od zemalja nazadne demokratije”, kazao je Bogdanović.

U Crnoj Gori je, dodaje on, najteže dokazati ono što svi građani vide i znaju.

“Ostaje nepoznanica, šta to treba da se dogodi da bi državni organi konačno primijenili zakon. Zaista ostaje nepoznanica koliki je to prag tolerancije i fleksibinost sudske vlasti i policije na kriminalne radnje i brutalnu pljačku izbora iz ciklusa u ciklus”, kazao je funkcioner Demokrata.

Bonus video: