Holanđani podržali, pogledi upereni ka Parizu i Stokholmu

Konačan stav Švedske juče nije uspio da sazna ili nije želio da objelodani ni glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Pejović
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2012. 10:13h

Holandski parlament juče je podržao otvaranje pregovora sa Crnom Gorom, kazao je za TV Vijesti ambasador Crne Gore pri NATO-u u Briselu Vesko Garčević.

Tako je, ouči Savjeta ministra inostranih poslova 25. i 26. juna i Samita EU dva dana kasnije, ostalo nepoznato kakav će stav o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom zauzeti Švedska i Francuska koje su rezervisane zbog slabih rezultata crnogorskih vlasti u borbi protiv korupcije i kriminala.

Konačan stav Švedske juče nije uspio da sazna ili nije želio da objelodani ni glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Pejović koji je u Stokholmu razgovarao sa državnim sekretarom za vanjske poslove Frankom Belfrageom, državnim sekretarom za evropske poslove Oskarom Voglundom, kao i predstavnicima niza generalnih direkcija Ministarstva vanjskih poslova i švedskog parlamenta,

Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore je saopšteno da su švedski sagovornici "izrazili očekivanje da ćemo nastaviti s uspješnim sprovođenjem reformi i ostvarivanjem zahtjeva na evropskom putu":"Ponovili su da je Švedska jedna od najvećih zagovornika politike proširenja i da je spremna da pomogne zemljama kandidatima na tom polju. Sagovornici su razmijenili mišljenje o novom pregovaračkom okviru, uz konstataciju da se radi o temeljitom pristupu EK od kojeg Švedska očekuje da omogući kredibilno praćenje napretka zemalja u pregovaračkom procesu".

Ambasador Njemačke u Podgorici Pius Fišer rekao je juče da će Bundestag podržati otvaranje pregovora Crne Gore sa EU. Poslanik Evropskog parlamenta i predsjedavajući delegacije zadužene za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, Eduard Kukan, smatra da Crna Gora zaslužuje otvaranje pregovora i da griješe zemlje koje smatraju da ih treba odložiti, prenijela je TV Crne Gore.

Bilt očekuje novine o krupnim ribama

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt zaprijetio je da će usporiti odluku EU da otvori pregovore sa Crnom Gorom jer nije uspjela da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, piše "Evropski glas" (European Voice).

U dijelu koji se odnosi na proširenje EU, list podsjeća da će na zasjedanju Evropskog savjeta za opšte poslove 26. juna ministri vanjskih poslova odlučivati o otvaranju pregovora sa malom balkanskom zemljom.

"Postoje velika očekivanja da će pregovore početi krajem mjeseca", kazao je jedan od diplomata. Ali je Bilt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni, prihvatio da ministri vode ograničenu raspravu o crnogorskim dostignućima u borbi protiv kriminala i korupcije, napominjući da bi se mogle pojaviti nove informacije o korupciji na visokom nivou.

Po pisanju"Evropskog glasa", zabrinutost zemalja članica zbog problema korupcije se smanjila od decembra 2010. kada je nakon dvije decenije mjesto premijera napustio Milo Đukanović. "Činilo se da je administracija Đukanovićevog nasljednika Igora Lukšića mnogo ozbiljnija u rješavanju crnogorske politike i oblasti ekonomije. Ove dvije oblasti su usko povezane", navodi evropski list.

Galerija

Bonus video: