Maurer i Asp potvrdili: Manjina članica kritički nastrojena

Dok crnogorski zvaničnici zrače optimizmom, iz Komisije i ambasade Švedske potvrđeno da dio EU smatra da Crna Gora nije uradila dovoljno za otvaranje pregovora
6 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Zoran Đurić
Aleksandar Pejović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.06.2012. 17:12h

Odlazeći šef Delegacije EU u Podgorici Leopold Maurer i ambasador Švedske u Beogradu, koji je i diplomatski predstavnik te države u Crnoj Gori, Krister Asp indirektno su potvrdili da određeni broj članica EU smatra da Crna Gora nije ostvarila napredak da bi krajem juna dobila datum pregovora, iako su crnogorski zvaničnici juče tvrdili da nemaju takvu informaciju.

Više diplomatskih izvora "Vijesti" u Podgorici i Briselu saopštilo je da se Švedska, Holandija i Francuska u ovom trenutku protive otvaranju pregovora sa Crnom Gorom, uprkos pozitivnom proljećnom izvještaju EK u kojem se preporučuje otvaranje pregovora.

"Iz Brisela su nam rekli da će ministri spoljnih poslova raspravljati o početku pregovora 25. juna i vidjećemo šta će tamo reći manjina država članica koja je kritički nastrojena i kakva će se odluka sročiti. Konačna odluka donijeće se na samitu tri dana kasnije“, rekao je Maurer "Vijestima".

"Evropski savjet odobriće odluku koju će Savjet za opšte poslove donijeti 26. juna o otvaranju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom"

Ambasador Asp rekao je da su za sve zemlje u procesu pregovora "jasni i utvrđeni uslovi kroz tzv. Kopenhaške kriterijume", koji, između ostalog, obuhvataju vladavinu prava, ljudska prava i zaštitu manjina.

"Švedska će vrlo pažljivo razmotriti je li to slučaj i sa Crnom Gorom, a važna osnova za tu procjenu je nedavni izvještaj EK kroz nekoliko uslova koji treba da se ispune. Nije korektno sugerisati da je Švedska već donijela odluku o tom pitanju. Proces donošenja odluke se vodi u Stolkholmu", rekao je Asp "Vijestima" odgovarajući na pitanje zašto njegova zemlja smatra da Crna Gora nije ostvarila napredak da bi otvorila pregovore sa EU.

Iz ambasade Holandije u Beogradu "Vijestima" nijesu odgovorili zašto ta zemlja smatra da Crna Gora nije spremna za otvaranje pregovora, dok je francuska ambasadorka Dominik Gazui juče bila odsutna iz Podgorice.

Potpredsjednik SNP Vasilije Lalošević je kazao da je nakon sastanka sa šefom Odjeljenja za Hrvatsku i Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Dirkom Langeom, umanjeni optimista

Sa druge strane, premijer Igor Lukšić saopštio je da nema informaciju da se neke članice EU protive otvaranju pregovora, navodeći da je optimista i da očekuje pozitivnu odluku krajem juna.

"Što se nas tiče, sa jednakom posvećenošću ćemo se baviti evropskom integracijom u svakom slučaju", poručio je Lukšić.

Glavni pregovarač sa EU Andrija Pejović rekao je da na nivou Unije "nema negativnih stavova prema otvaranju pregovora".

"Nije riječ o negativnom stavu, već o tome da se temeljito gleda kakav je napredak ostvaren", rekao je on.

Vicepremijer Duško Marković kazao je da još nije čuo da Švedska i Holandija neće glasati za otvaranje pregovora.

"Na radnim grupama sada vodi jako oštra debata oko Crne Gore"

"Moje informacije, a vjerujte da nisu male, govore da će stvar ići u tom pravcu. Ali i te zemlje, kao i Njemačka, Francuska i ostale, u periodu pripreme za odluku, provjeravaju je li Crna Gora uradila dovoljno u ovoj fazi", rekao je on.

Potpredsjednik SNP Vasilije Lalošević je kazao da je nakon sastanka sa šefom Odjeljenja za Hrvatsku i Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Dirkom Langeom, umanjeni optimista.

Najveću odgovornost, ukoliko krajem juna ne dođe do pozitivne odluke o početku pregovora, snosiće Vlada, a takav ishod bio bi loša poruka za Crnu Goru i ostale balkanske zemlje, ocijenio je Lalošević.

Oštra debata oko Crne Gore

Člance EU-a danas će na radnoj grupi za proširenje debatovati da li će ministri spoljnih poslova na svom sljedećem sastanku dati zeleno svjetlo Crnoj Gori za otvaranje pregovora.

Nekoliko dopisnika iz Brisela juče je imalo na uvid pripremni dokument Savjeta u kojem se sugeriše da bi pregovori sa Crnom Gorom mogli da se otvore na sastanku ministara spoljnih poslova 26. juna, i da budu potvrđeni 28. i 29. juna na samitu šefova država i vlada Unije (Evropskom savjetu).

"Evropski savjet odobriće odluku koju će Savjet za opšte poslove donijeti 26. juna o otvaranju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom", kaže se u tom dokumentu. Evropski diplomata je rekao da se "na radnim grupama sada vodi jako oštra debata oko Crne Gore".

Radne grupe sastoje se od diplomata koji su u briselskim delegacijama članica EU-a zadužene za pojedini sektor. Svaka zemlja na radnoj grupi zastupa pozicije koje dobija iz ministarstava svojih zemalja. Dogovor koji postignu upućuje se na COREPER koga čini ambasadora članica EU.

Oni usklađuju pozicije svojih zemalja o raznim pitanjima, pa tako i o proširenju. Ako radna grupa za proširenje postigne dogovor oko Crne Gore, COREPER ga samo prosljeđuje ministrima spoljnih poslova.

U suprotnom, diskutuje se dalje na COREPER-u ili, ako i tu izostane dogovor, stvar se prepušta ministrima. Zvanični izvori francuske diplomatije čvrsto su zatvoreni za izjave oko Crne Gore. "Francuska još nema čvrsti stav oko otvaranja pregovora sa Crnom Gorom. Još uvijek je prerano za novu vladu Fransoa Olanda", rekao je izvor "Vijesti".

Bonus video: