"TEMELJITO GLEDANJE"

Pejović: Nema negativnih stavova o otvaranju pregovora

Podsjećajući da se EU sastoji od 27 zemalja članica, Pejović je rekao da svaka od njih ima pravo na svoje mišljenje
4 komentar(a)
Aleksandar PEjović, Foto: Zoran Đurić
Aleksandar PEjović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.06.2012. 13:19h

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom rekao je u EU nema negativnih stavova prema otvaranju pregovora sa Podgoricom, već da se riječ o razmatranju izvještaja Evropske komisije.

“Razmatra se izvještaj EK i nema negativnih stavova, već trenutno traju rasprave i diskusije na radnim tijelima EU, koje će biti završene do kraja mjeseca, kada ćemo imati stav”, pojasnio je Pejović.

Više diplomatskih izvora “Vijesti” u Podgorici i Briselu saopštilo je da se Švedska, Holandija i Francuska protive otvaranju pregovora sa Crnom Gorom, iako je Evropska komisija (EK) u proljećnom izvještaju ocijenila da je Crna Gora napravila napredak koji joj omogućava da se popne stepen više na putu ka EU.

Podsjećajući da se EU sastoji od 27 zemalja članica, Pejović je rekao da svaka od njih ima pravo na svoje mišljenje.

“I rekao bih da dijalog koji postoji među članicama može samo doprinijeti boljem razumijevanju i procesa proširenja i drugih politika. Nije riječ o negativnom stavu koje određene zemlje imaju prema Crnoj Gori, već o tome da se temeljito gleda kakav je napredak Crna Gora ostvarila”, rekao je Pejović.

Šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK za proširenje Dirk Lange rekao je da je Evropska komisija dala preporuku za otvaranje pregovora sa Crnom Gorom, te da ne može precizno reći hoće li se to zaista destiti.

“O tome da li će Crna Gora početi pregovore sa EU će diskutovati zemlje članice i ne mogu vam precizno reći ko će biti za, a ko će biti protiv otvaranja pregovora sa vašom zemljom”, poručio je Lange.

Pejović i Lange uručili su autorima najboljih radova za idejno rješenje vizuelnog identiteta Procesa pristupanja Crne Gore EU.

Dobitnici nagrada su profesorica Fakulteta likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja Ana Matić, koja je osvojila prvo mjesto, dok su drugo, odnosno treće mjesto osvojili studenti druge godine FLU Denis Ćupić i Darija Begić.