Pejović: Brisel sprema plan za borbu protiv korupcije

Pejović je kazao da je razlog za novi princip u pregovorima što Brisel želi da prati stanje u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije
119 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2012. 09:59h

U slučaju pozitivne odluke ovog mjeseca, Evropska unija će sa Crnom Gorom započeti novi pristup u pregovorima po kome će 23. i 24. poglavlje ostati otvoreno do samog kraja procesa pregovaranja, najavio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU, ambasador Aleksandar-Andrija Pejović.

U intervjuu “Vijestima” Pejović je kazao da je razlog za novi princip u pregovorima što Brisel želi da prati stanje u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala do kraja sveukupnog pregovaračkog procesa.

“To je novi pristup koji podruzumijeva da se ova dva poglavlja otvore kroz sprovođenje akcionih planova i da sprovođenje tih akcionih planova važi sve do kraja cjelokupnih pregovora. EU će nadgledati kako teče proces primjena zakonodavstva oba poglavlja sve do dana ulaska u EU. Tako ćemo na najbolji način razbiti sumnje da nespremni ulazimo u članstvo ili da nam se gledalo kroz prste”, kazao je Pejović, podsjećajući da konačna odluka o tome još nije donijeta, ali da postoji načelna saglasnost između Komisije i država EU da se na taj način vode pregovori sa Crnom Gorom i svim budućim zemljama u pregovorima.

Takođe, uvešće se i novi pristup privremenih mjerila, odnosno razrađenija varijanta za praćenje stanja u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Pitanje mjerila je specifično, jer EU počinje novi princip sa nama. Nećemo imati samo početno i završno mjerilo za otvaranje i zatvaranje poglavlja kao Hrvatska ili Turska, nego će se u ovom slučaju ići na jednu razrađeniju varijantu. Trenutno se razmatra uvođenje i privremenog mjerila, a predlog je da početno mjerilo bude akcioni plan kroz koji će Crna Gora prikazati kako planira da sprovede određene zahtjeve koje pred nas stavi Komisija, odnosno članice”, pojasnio je Pejović.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: