Poslanici NOVE i PZP-a traže bolje uslove za rad u Skupštini

Poslanici PZP-a i NOVE ocijinili su da je predlog o kodeksu ponašanja poslanika neprihvatljiv
67 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2012. 12:17h

Predstavnici Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene ocijenili su da je neprihvatljiv predlog Socijaldemokratske partije o kodeksu ponašanja poslanika, navodeći da bi najprije trebalo poboljšati uslove za rad poslanika u parlamentu.

Komentarišući Nacrt o kodeksu ponašanja poslanika, koji je Skupštini predao poslanik SDP-a Ervin Spahić, potpredsjednik PzP-a Branko Radulović, kazao je da je taj predlog predizborni marketing i izigravanje suštine misije poslanika.

On je rekao agenciji MINA da je misija poslanika da štiti javni interes, da nudi rješenja i da se za njih bori, "da u svakom segmentu bude politički odgovoran i stručan".

"Da li će poslanik nositi mašnu na cvetiće ili će mu kravata biti crvene ili neke druge boje, da li će povisiti ton ili ne to je nevažno i periferno, i ukoliko bi se to do kraja sprovelo onda bi gubili na dinamici rada", kazao je Radulović.

On je podsjetio na raniji predlog PzP-a, po kojem je trebala da se mjeri angažovanost poslanika.

"Treba evidentirati da li poslanik prisustvuje sjednicama parlamenta i njegovih radnih tijela i da li glasa i u zavinsoti od toga treba izračunati i fiksni i varijabilni dio zarade", pojasnio je Radulović.

On je ocijenio da je smiješno pravilo koje Kodeks propisuje, po kojem poslanici ne smiju, tokom zasjedanja parlamenta čitati knjige, novine i publikacije koje nisu vezane za njihove parlamentarne dužnosti.

“Da li će neko čitati žutu ili ozbiljnu štampu to je smiješno. Ako se time bave neka počnu od uslova u kojima novinari i poslanici rade u Skupštini, jer ovako loši uslovi za rad nigdje ne postoje. I kada se pripremamo za sjednice to radimo u svojim domovima. Ako hoće da mijenjaju stvari neka počnu od toga”, rekao je Radulović.

Poslanik NOVE Budimir Aleksić kazao je da je predlog SDP-a neprihvatljiv, besmislen i "najava svojevrsne cenzure".

On je ocijenio da u Kodeksu postoje potpuno infatilni predlozi, "na primjer da čovjek ne može da pije vodu dok traje sjednica, ili da se ne smiju koristiti publikacije što je vrlo bitno za određene tačke dnevnog reda".

“Ne mogu da shvatim da ozbiljan čovjek to predlaže. Takav predlog se graniči sa infatilnošću i zaista sam zapanjen šta sve predlažu predstavnici vlasti, i ranije je bilo raznih predloga ali ovim sam prosto šokiran”, kazao je Aleksić agenciji MINA.

On smatra da bi se prije uređivanja pravila ponašanja poslanika, trebali poboljšati uslove za rad u parlamentu, "jer se iz aviona vidi da je skupštinska zgrada neuslovna".

"Poslanici bukvalno nemaju gdje da sjede nego se "tiskaju" kao u gradskom prevozu. Treba napraviti zgradu parlamenta i obezbijediti uslove za pristojan rad, ali to nikome ne pada na pamet nego su sjetli Kodeksa kojim se još više ograničavaju i obesmišljavaju uslovi za rad", precizirao je Aleksić.

U Nacrtu, dostavljenom agenciji MINA konkretno je navedeno šta poslanici smiju da rade u parlamentu a šta ne, a u slučaju kršenja kodeksa mogli da plate i do 50 odsto mjesečne nadoknade.

Galerija

Bonus video: