Usta puna Evrope, džepovi prljavih para

Najčitaniji italijanski list La Republika o vlasti u Crnoj Gori u portretu Vanje Ćalović, "heroine crnogorskog proljeća"
28 komentar(a)
protest, Foto: Boris Pejović
protest, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.06.2012. 09:42h

Vijesti iz male države kao što je Crna Gora, izuzetno rijetko dospijevaju na naslovne strane italijanskih novina. Međutim, 8. juna se desio izuzetak - naslovna strana štampanog izdanja najčitanijeg italijanskog lista "La Republika" osvanula je sa naslovom "Vanja Ćalović – heroina crnogorskog proljeća".

Tekst je objavljen u sekciji R2, posvećenoj analizama, pod kategorijom: "Ličnost", a potpisala ga je Valerije Frasketi koja Vanju opisuje kao "lijepo lice" crnogorskih protesta. Za italijansku novinarku Vanjin glas je "promukao od previše ljutih misli koje ne uspijeva da zadrži za sebe".

"A zašto bi i morala da ćuti, Vanja Ćalović, koja ne prestaje da primjećuje korupciju koja obogaćuje iste, dobro poznate osobe, dok izgladnjuje ostatak (stanovništva); koja živi u državi definisanoj kao “mafijaška država“ u američkom časopisu “Forin afers”; koja je dvije trećine od svojih 34 godine života gledala istog čovjeka, Mila Đukanovića, na vrhu vlasti u Podgorici?", pita se Frasketi.

U tekstu italijanskog lista navodi se da je, s obzirom na to da Ćalović godinama podnosi tužbe na "stanje u kakvo zapada njena Crna Gora", bilo logično da upravo ona postane zaštitno lice protesta koji traju od januara.

"Republika" ističe da je prema nedavnom istraživanju "Vijesti", Vanja druga osoba po popularnosti u Crnoj Gori, odmah poslije predsjednika Vujanovića.

U tekstu se navodi da je u toku "crnogorsko proljeće", te da ga crnogorski premijer Igor Lukšić optužuje da je "politički motivisan pokret", ali i da su protesti Vanji donijeli novi talas popularnosti.

Za MANS se navodi da se radi o "organizaciji koja je lokalna, ali ratoborna", dok je korupcija "Ahilova peta Crne Gore".

"Ljudima u vlasti puna su usta priče o Evropi, ali imaju džepove pune prljavog novca, dok obični građani plaćaju mito čak i da bi dobili pasoš", rekla je Vanja za “Republiku”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: