SNP-u se ne žuri

Najjača opoziciona partija će razmisliti o pozivu Građanskog fronta da bojkotuje parlament, iako su PZP i Nova saopštili da njihovi potezi zavise od odluje te partije
58 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2012. 09:17h

Dok Pokret za promjene i Nova srpska demokartija čekaju Socijalističku narodnu partiju da se izjasni o pozivu Građanskog fronta na bojkot parlamenta, iz najveće opozicione partije su poručili da će o tome odlučiti nakon detaljne analize na organima partije.

"Svako ko smatra da treba da napusti parlament, ne treba da čeka da ga izvede SNP", saopštio je na vanrednoj konferenciji za novinare u Skupštini potpredsjednik SNP-a Neven Gošović.

Gošović je dodao da organizatori protesta poziv nijesu uputili pod motom "svi ili niko" već pojedinačno poslanicima.

Kritike organizatora protesta i dijela opozicije upućene poslaniku Aleksandru Damjanoviću (SNP) da svojim postupcima radi za mafiju i Prvu banku u SNP-u vide kao podršku aktuelnoj vlasti u susret najavljenim parlamentarnim izborima.

"Učestali napadi od strane vlasti, ali i dijela opozicije, medija i organizatora protesta su najbolja potvrda da smo mnogo jaki", kazao je Gošović u ime SNP-a.

On je najavio i da će se na Glavnom odboru (GO) opredijeliti za najbolji način nastupa na izborima koji će za rezultat imati smjenu vlasti.

Na kraju diskusije u Skupštini, Damjanović se obratio zbog "primitivnih pokušaja ugrožavanja mog digniteta i dostojanstva jednom providnom i orkestriranom kampanjom koju vode protiv SNP-a i mene lično jedan dio medija, jedan dio predvodnika građanskih protesta i jedan mali broj poslanika ovog doma". On je naveo ga napadaju "dva štampana medija", "jedan predstavnik" Građanskog fronta i neki poslanici.

"O tome što misli moja partija i kolege iz poslaničkog kluba rečeno je na konferenciji za štampu SNP-a", rekao je on.

Vuković: Volja svih poslanika je da rade ili ne

Premijer Igor Lukšić ocijenio je da bi pozivi na bojkot parlamenta morali doći sa relevantnijih adresa da bi ih predsjednik Vlade komentarisao.

Poziv na bojkot pozitivno ocjenjuje poslanik Vasil Siništaj (Albanska koalicija) koji se sa Genzijem Numanbeguom (FORCA) sastao sa predstavnicima MANS-a

Napuštanje parlamenta za Demokratsku partiju socijalista (DPS) bi bio bojkot države i institucija, a ukoliko to odluči opozicija ne bi bio incident.

"Volja svih poslanika je da rade ili ne", kazao je poslanik Miodrag Vuković (DPS) i dodao da će parlament u svakom slučaju funkcionisati baš kao prije nekoliko godina kada je opozicija šest mjeseci bila van njega.

Po Vukovićevom mišljenju opozicija je podijeljena, pa poslanici taj poziv neće prihvatiti.

"Čak i tu ima dovoljno odgovornih i politički pismenih koji znaju što im je obaveza od trenutka kada su voljom naroda, a ne voljom ulice ušli u ovaj parlament“, kazao je Vuković i poručio da “ako ulica bude odlučivala o institucijama države, onda kuku državi".

Da su mišljenja u opoziciji podijeljena i da neće donijeti zajedničku odluku o bojkotu parlamenta, smatraju i u Bošnjačkoj partiji.

Za ovu članicu vladajuće koalicije bojkotom bi se nanijela šteta procesu evropskih integracija.

"Uskoro će izbori, pa će se na političkom tržištu ocijenjivati ideje svih partija i MANS-a koji bi sebe da postavi kao političku snagu bez izbornog legitimiteta", kazao je poslanik Suljo Mustafić.

Poziv na bojkot pozitivno ocjenjuje poslanik Vasil Siništaj (Albanska koalicija) koji se sa Genzijem Numanbeguom (FORCA) sastao sa predstavnicima MANS-a.

On je "Vijestima" kazao da poslanici imaju različite stavove, ali da odluka zavisi od rukovodilaca kluba albanskih poslanika Mehmeda Bardhija koji trenutno nije u zemlji.

"Ništa ne zavisi od manjiskih partija, već od najveće opozicione (SNP)“, kazao je Siništaj. Lider Nove Andrija Mandić rekao je prekjuče da predstavnici Građanskog fronta pozivom na bojkot parlamenta kucaju na otvorena vrata, dok je predsjednik PzP Nebojša Medojević kazao da ta stranka već duže vrijeme pokazuju interesovanje za stvaranje sveopšteg narodnog fronta". I Medojević i Mandić su dodali da to njihova odluka zavisi od stava najjače opozicione partije.

Opoziciji treba čvrsta ženska ruka

Za poslanika Ervina Spahića (SDP) nelogično je da su organizatori protesta poziv uputili svim poslanicima u Skupštini Crne Gore s obzirom na to da njegova partija podržava aktuelnu vladu.

"Ako MANS neće da se suočava sa nama u parlamentu, onda Vanja Ćalović ovim pozivom pokušava da se nametne kao novi lider opozicije“, kazao je Spahić i dodao da je opoziciji trenutno potrebna “čvrsta ženska ruka”.

Damjanović na tapetu podgoričkog odbora SNP-a

Damjanovićeve izjave biće, između ostalog, tema i na sjednici opštinskog odbora SNP-a zakazanog za narednu nedjelju. Glavna tema sjednice zvanično će biti završetak procedure za održavanje opštinskih izbornih konferencija, ali će se članovi odbora prema informacijama “Vijesti” baviti i aktuelnim političkim dešavanjima.

Nekoliko sagovornika “Vijesti” je potvrdilo da su Damjanovićeve izjave o Prvoj banci i samostalnom nastupu na izborima kod dijela članstva izazvale revolt, zbog čega su tražili da se o njegovim nastupima raspravlja na odboru.

To bi trebalo da bude uvertira za raspravu na sjednici Glavnog odbora stranke, koja je trebalo da se održi sredinom mjeseca, a na kojoj će se, između ostalog, raspravljati da li će stranka na narednim izborima nastupiti samostalno ili sa opozicijom.

Galerija

Bonus video: