Slučajevi korupcije i organizovanog kriminala ne smiju zastarijevati

Bukikio ocjenjuje da će tri grane vlasti, kako demokratija bude sazrijevala, shvatiti da ne treba da se miješaju jedna drugoj u posao
65 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 09:35h

Predsjednik Venecijanske komisije (VK) Đani Bukikio podržava predlog Pokreta za promjene (PzP) da se, kroz amandmane na izmjene Ustava u dijelu pravosuđa, kao ustavna kategorija uvede rješenje prema kome djela korupcije i organizovanog kriminala ne bi zastarijevala pred sudovima.

“Taj koncept postoji u mnogim zemljama, ali naravno ukoliko je uključen u nacionalnu legislativu. Ne znam koji je vremenski period u Crnoj Gori nakon kojeg zastarijevaju slučajevi, ali svakako da slučajevi korupcije i organizovanog kriminala moraju imati konačnu odluku suda”, rekao je Bukikio u razgovoru za “Vijesti”.

On je kazao da podržava rješenje vladajuće koalicije da predsjednika Vrhovnog suda bira Sudski savjet, ali je ocijenio da se mora naći pravi balans između broja sudija i ostalih iz struke, kako bi se izbjeglo moguće udruživanje, ali i politički uticaj.

To, smatra on, u Crnoj Gori još nije postignuto, ali ocjenjuje da će tri grane vlasti, kako demokratija bude sazrijevala, shvatiti da ne treba da se miješaju jedna drugoj u posao.

Prije pet godina Komisija je podržala predlog PzP-a da se predsjednik Vrhovnog suda bira dvotrećinskom većinom. Kako ocjenjujete predlog vladajuće koalicije, prema kojem predsjednika Vrhovnog suda bira sudski savjet?

Parlament ne bi trebalo da kontroliše sudsku vlast. U svakoj demokratskoj zemlji imate tri grane vlasti, zakonodavnu, izvršnu i sudsku, i one moraju biti odvojene i nezavisne jedna od druge.

Zbog toga mislimo da će ovaj globalno prepoznat koncept biti primijenjen i u Crnoj Gori, odnosno da će predsjednika Vrhovnog suda birati sudski savjet.

Jasno je da Crna Gora ima problem sa korupcijom, političkim uticajem na različite institucije itd. Dakle, morate prvo očistiti sistem. To se najprije tiče političkog sazrijevanja, a isto tako je i pitanje mentaliteta.

Postoje mnoga oružja da se borite protiv korupcije koje možete iskoristiti kao što su to uradile mnoge druge zemlje, jer ovaj problem nema samo Crna Gora. Svaka demokratska vlada i parlament moraju da se bore protiv ovog fenomena.

U štampanom izdanju čitajte šta Đani Bukikio kaže o efikasnosti sudske vlasti, rivalitetu sudova, izboru državnog tužioca...

Bonus video: