primjer pluralizma

Predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori uručio Lukšiću plaketu

Posebno je istaknuta činjenica da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja sredinom dvadesetog vijeka, bila utočište progonjenim Jevrejima
2 komentar(a)
Lukšić i Alfandari, Foto: Gov.me
Lukšić i Alfandari, Foto: Gov.me
Ažurirano: 30.05.2012. 15:03h

Predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jaša Alfandari u prisustvu predstavnika evropskog rabinskog centra iz Brisela, uručio je predsjedniku Vlade Igoru Lukšiću plaketu za izuzetan i poseban doprinos afirmaciji jevrejske zajednice u Crnoj Gori, podršku pruženu tokom njenog osnivanja i potpisivanja Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

Tokom razgovora predsjednika Vlade sa predstavnicima evropskog rabinskog centra iz Brisela razmijenjena su mišljenja o modelima buduće saradnje Crne Gore i Jevrejske zajednice.

Posebno je istaknuta činjenica da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koja je sredinom prošlog vijeka u jednom od najtežih trenutaka jevrejske istorije, bila utočište progonjenim Jevrejima, na čemu je od strane predstavnika evropskog rabinskog centra iskazana posebna zahvalnost.

"Crna Gora je svijetli primjer pluralizma, suživota i poštovanja različitih religija" - istakli su članovi rabinskog centra.

Današnja politika Crne Gore utemeljena je na bogatstvu različitosti i zaštiti posebnosti identiteta svih njenih građana, podsjetio je predsjednik Vlade.

"Trudimo se da izgradimo ne samo moderno društvo posvećeno evropskim vrijednostima, već da njegujuću tradiciju sačuvamo bogatstvo zajedničkog življenja svih naroda i vjera. Upravo je to kvalitet koji Crna Gora donosi Evropi i njenim građanima" - kazao je premijer Lukšić.

Sagovornici su konstatovali da se komunikacija jevrejske zajednice i države ne završava samo unutar Crne Gore, već je to okvir za saradnju sa jevrejskim zajednicama širom svijeta.

Preporučujemo za Vas